hits

Barns rettigheter er mangelvare i sosiale medier

Det er overalt. 

Bilder av barn, dokumenter som omhandler barn og anekdoter sammen med sensitive personopplysninger fyller sosiale medier daglig. Verstingene er foreldreblogger, nettaviser og facebook. Dette er også de sosiale mediene hvor saker deles raskt. 

Ikke bare deles det raskt- det er ønskelig at det deles raskt. 

Del videre!

Spre historien så alle får se!

Se hva som skjedde dette barnet!

Gjenglemt mellom tastaturet og skjermen er barns rett til personvern og privatliv.


Voksne er veldig klar over sin egen rett til dette. Vi spør før vi legger ut bilder av andre, vi sender klage til PPU hvis vi føler pressen har gått over streken, vi anmelder hvis noen har brutt taushetsplikten, og de aller færreste har alle sine personopplysninger tilgjengelig på nettet.

Om barns rett til privatliv står det i FNs barnekonvensjon §16 at barn ikke skal utsettes for vilkårlig innblanding i sitt privatliv. I tillegg skal barns beste være et grunnleggende hensyn i alle handlinger som berører barn.

Er det vilkårlig innblanding i ens privatliv å få bilder og personopplysninger spredt til flere titusener i uken? 

Ja, det er det. 

Er det til barnets beste å f.eks. stille til intervju som niåring og snakke om at helsesøster skriver at du er overvektig?

Nei, en slik sak kan godt være i nyhetsbildet, men ikke med barnet som en av de involverte.

Er det greit å legge ut ukentlige anekdoter, bilder og personopplysninger om barnet sitt på en åpen nettside?

Nei, ikke i følge FNs barnekonvensjon.

La oss se på det hele fra et annet ståsted;

Miriam er 13 år og starter en blogg. På den legger hun ut bilder og personopplysninger om sine foreldre. Se hvor trøtt mamma er om morgenen!  Her gikk det visst litt feil med påkledningen! Mamma fylte 49 i går, og jeg dro ned på jobben hennes i Storgata 8 for å gratulere. Se på dette artige bildet jeg tok av henne uten at hun så det. 

Alex er 12 år og legger ut et bilde av foreldrene på facebook. Dette er mine foreldre, Anne Hansen og Lars Olsen. I går fikk de et brev fra familievernkontoret hvor det sto at de må komme til møte neste uke. Mamma sa hun ikke ville, og pappa var enig i at de ikke trengte et slikt møte. Da de ringte sa det kontoret at de må, og jeg syns de bør slippe hvis de ikke vil. Del gjerne videre!

Hadde det vært greit? Ville voksne tenkt at dette var like uskyldig som når foreldre ikke ivaretar barns rett til privatliv?

Samfunnet- og den enkeltes plikt til å ivareta barns personvern og rett til privatliv er mangelvare i sosiale medier. Selv om det er foreldrene selv som har lagt ut noe om sitt eget barn, betyr det ikke at barnets rettigheter er ivaretatt. Alle som deler videre er deltagende i å innskrenke barnets privatliv.

Siden det er barn det er snakk om, har det en tendens til å avfeies med at det hele er søtt og uskyldig. Hvorfor det? Tror man at barn ikke merker det? Tenker man at barn syns det er helt ok å bli stoppet på gaten av ukjente som vet en hele del om deres privatliv?

På et tidspunkt slutter foreldre å dele av sine barns privatliv, noe som er litt merkelig. Hvis det er greit når de er fem år, hvorfor slutte når barnet er 12 år?

 Det finnes en hel del kampanjer for barn og unge om nettvett, men det kan virke som det er foreldregenerasjonen som bør være målgruppen for neste kampanje.

- Eivor 

Følg bloggen min her

(bildene er fra kampanjen www.dubestemmer.no)

10 kommentarer

Flott innlegg. Likte veldig godt eksemplene på hvordan barn kan utlevere sine foreldre. Setter det litt i perspektiv!

Jeg er så enig med deg!

Jeg mener man må tenk litt på denne måten:

"Vil mitt barn synes dette bilde/innlegget er greit i fremtiden?"

"Ville jeg lagt ut slik informasjon(opplysninger, bilder m.m) om et annet barn?"

"Ville jeg reagert om noen la ut slik informasjon om sine egne barn?"

......

"Såå stolt over *** som tisset på do _helt_ alene" (bilde av barnet på do). En av mine fb-venner la faktisk ut en slik status med bilde!!!

Man skal ikke utlevere andre og heller ikke sine barn

Flott innlegg om et veldig viktig og høyst aktuelt tema! Selv logget jeg av sosiale medier i fjor høst, det har jeg ikke angret så mye på. Jeg la aldri ut bilder av barnet vårt, og prøvde å tenke over hva jeg skrev. Heldigvis vil jeg si. Mannen min er ikke på noen sosiale medier, og var veldig lite interessert i å ha bilder av barnet vårt på for eksempel Facebook, noe jeg nå er veldig glad for. Det finnes få, for enkelte, nær sagt ingen grenser for hva de legger ut om barna sine. Dette er et merkelig fenomen. Hvor er personvernet? Det er slett ingen selvfølge at barna synes dette er greit når de blir større! Det er en skummel malstrøm med sosiale medier til tider. La oss håpe at utviklingen ikke fortsetter, men at folk faktisk våkner og ser hva de driver med når det kommer til utlevering av barn.

Jeg stusser også på saken om barnet som i følge helsesøster var overvektig. Horribel sak, ingen tvil. Men det jeg tenkte vel så mye på var jenta som ble avbildet,skrevet om osv. Har hun valgt at det skulle skrives om uten anonymisering? Og er hun stor nok til å kunne vurdere det? Spør du meg er svaret nei.

Vi har en stor oppgave som foreldre. Det være seg både i media og sosiale medier. Vil vi virkelig utlevere barna våre på den måten det gjøres i dag? Hvorfor har vi dette behovet for å "oute" livene våre? Er ikke livene våre bra nok uten dette? Dette er i aller høyeste grad en diskusjon og refleksjon vi som foreldre ikke burde ta lett på. Selv om det sikkert kan føles ubehagelig for noen og enhver.

Fantastisk blogg, Eivor. Du får brann i gamle glør hos pedagogen i meg. Skulle gjerne brukt meningene mine slik som du gjør, selv om jeg desverre ikke jobber som pedagog lenger.

Anne Lise

Så bra at du tar opp dette.

Det er stadig slike saker som den om overvekt du nevner. Særlig virker det som at redaksjonene tar mindre hensyn hvis det er et utenlandsk barn/youtubeklipp. Som om de har mindre behov for beskyttelse.

Jeg leser en del strikke- og syblogger, og det er stor forskjell på de som totaleksponerer seg og sine; og de som ikke gjør det. De mest populære bloggene er gjerne enten kun fokusert på bloggtemaet, eller personlige uten å bli private. Det er mulig å få det til uten å eksponere barna i øst og vest.

De som er barn og unge i dag er prøvekaniner for svært mye, med en eksponering som ingen har opplevd før. Jeg er brennsikker på at de selv kommer til å opptre ganske annerledes enn (mange av) dagens foreldre.

Likevel tror jeg oppførselen er høyt menneskelig, alle har behov for å bli sett og føle at de er vellykket. Grunnen til at jeg selv er så forsiktig med hva jeg legger ut er at jeg ble mobbet i mange år.

Christopher Neumann Ruud

Christopher Neumann Ruud

I vår utvidede familie er det nulltoleranse for deling og publisering av bilder av vår lille jente, og det har blitt kommunisert helt fra starten av. Besteforeldre og tanter/onkler forstår dette ganske bra. Men det hjelper når undertegnede er utdannet innen digitale rettigheter, noe ikke alle er...

Jeg har et spørsmål jeg håpte du kunne svare meg på.

Jeg skal starte opp studiet barnehagelærer.. men kjenner det er en skremmende tanke på hvor utrolig mye man skal kunne.

Man skal kunne svare for hele spekteret av barns utvikling. Barns språkutvikling, motoriske utvikling og sosial. Et ærlig spørsmål. Kan du alt i hodet?

Jeg syns det er skremmende med et slikt ansvar. Og livredd for foreldre som skal sette meg på "spotten" fortell hva en treåring skal kunne e.l.

Men jobben ser også utrolig spennende ut. Man får være sammen med verdens framtidshåp. Man får lov til å være med å plante ned frø og faktisk gjøre en forskjell i et barns liv.

Nå har du vært ute i feltet noen år. Er det noe du tenker er ekstra viktig å kunne? Lese på. Leste et innlegg at du var ekstremt oppdatert på fagstoff.

Håper du kan gi meg et svar og roe et noe spent hjerte :)

Mvh Heidi :)

Hei Eivor.

Ville bare legge igjen en kommentar til deg her å si at du skriver veldig bra stoff. Jeg har selv blogget om barn og deres rettigheter. Ta gjerne en tur inn på bloggen min en dag å si hei :-)

anbefaler deg å lese dette blogginnlegget om barnevernets maktmisbruk overfor et uskyldig barn

http://barnefjern.blogg.no/1440693968_lagt_i_jern.html#comment

Utrolig bra skrevet, og støtter hvert ord fullt ut! Barn forstår ikke konsekvensene av bilde- og informasjonsdelingen om dem selv, og det er jo mye bedre å ta vare på de øyeblikkene privat som man kan se på mange år senere, og heller personlig vise det frem hvis det er ønskelig for den det gjelder! :)

Barnebilder tilhører fotoalbumet i hylla på stua, ikke på nettet.

Så bra at du tar opp dette temaet. Flere har godt av å lese dette innlegget...

Skriv en ny kommentar