hits

Trenger vi lærere?

Lærerne streiker- det har de fleste fått med seg.

De første ukene så det ut til å være helt ok for de  "på sidelinjen," men nå som skoleåret er i gang igjen, ble det en litt annen tone.

Lærerne er late.

Lærerne syter og klager.

Lærerne er dårlige forbilder. 

Lærerne har søren meg fri hele tiden, de må jobbe mer!

Lærerne er frekke nok til å ______  ( fyll inn nesten hva som helst.)

Skoleåret er altså i gang, og nå går streiken ut over alle andre. Barna går glipp av undervisning, og foreldre må finne andre løsninger enn skole, mens de selv er på jobb. Politikere er bekymret. Det er tusenvis av barn som nå har gått glipp av noen uker med skole, og det omtales som svært alvorlig.

Med så udugelige lærere som mange mener vi har i dag, så burde det ikke være noe problem at lærerne streiker.  Det trengs vel bare ett kompetent menneske pr. 28- 30 elever? 

Hvis foreldre organiserer seg, så kan en av de 30 barnas foreldre være hjemme hver dag. Ikke en fra hver familie altså, men èn voksen. Med rullering, så bør det gå helt fint.

Og skulle noen barn trenge litt ekstra støtte eller oppfølging, så løses det bare av seg selv. Alt løser seg bare. Og det er heller ikke behov for et lite avbrekk i løpet av dagen.

Det ser ut til at KS og mange andre (som ikke jobber som lærere,) vet hvordan lærerprofesjonen bør utøves. De vet også hvordan dagen bør organiseres, og hva den bør inneholde.

Da syns jeg det bare er rimelig at vi slipper til noen andre en stund. La de prøve seg med 30 barn noen dager nå mens lærerne streiker.

En høst for mange år siden sto jeg i et klasserommet med 28 fem-og seksåringer.  To måneder tok det før jeg fant ut at dette ikke gikk. Jeg følte jeg gikk på akkord med meg selv hver dag, og forsvant tilbake til min trygge havn som barnehagelærer i barnehagen.

Var det fordi jeg ikke satt nok på det 18 kvm store kontoret sammen med de 11 andre lærerne etter undervisningen var ferdig?

I arbeidsmiljølovens § 4-3 (1) heter det at "Arbeidet skal legges til rette slik at arbeidstagers integritet og verdighet ivaretas."

Opplever lærerne at KS`forslag innebærer tilrettelegging for at deres profesjonelle integritet ivaretas?

Når man ser hvilket utrolig engasjement lærerne har vist i den pågående streiken, så virker det ikke som om de opplever at arbeidsgiver har fulgt arbeidsmiljøloven på dette punktet. Det virker ikke som om det har blitt ivaretatt på flere år.

Lærerne, eller arbeidstagerne om du vil, sier nemlig at de ikke blir tatt på alvor når de forteller hvordan de best utfører sin profesjon.

Lærerne sier ikke nei til å jobbe 7,5 timer pr. dag.

De har allerede sagt ja til å jobbe 8,6 timer hver dag. Og det vil de gjerne fortsette med.

Hvorfor skal de ikke kunne gjøre det?

Astrid, som er lærer i Bodø, og Berit, som var lærer ved Valdres Vdg.skule, har begge to hatt en stor rolle i mitt liv. Jeg tenker på de hver uke, og henter stadig inspirasjon fra alt de lærte meg, og alt de viste meg at var mulig.

Disse to lærerne, de trengte jeg.

Jeg håper de streiker!

For, vi trenger lærere. Gode lærere som engasjerer seg og tar ansvar for å utøve profesjonen best mulig for sine elever og skolen som en helhet.

Vil du støtte elevene- så bør du støtte lærerne som streiker.


- Eivor

Bloggen kan du følge her

 

 

5 kommentarer

Godt skrevet innlegg, liker at du kommer med eksempler og setter det litt på spissen. Jeg utdanner meg selv til å bli lærer, og jeg støtter lærerne i streiken på det fulleste! De må bli tatt mer vare på! :-)

thedramakiiiid: Heia deg! Det er stort behov for at flere utdanner seg til å bli lærere, og da er det jo noe merkelig at KS holder på slik som de gjør. Jeg støtter lærerne fullt ut i streiken:)

Godt skrevet Eivor :) Jeg har selv en kone som er lærer som ble så oppgitt over alle som synser om hvordan en lærers hverdag skal være og ikke være at hun skrev en status på sin FB side...som så Nettavisen plukket opp.. og maken til oppstyr skal man lete lenge etter :) (finnes også inne på min blogg)

Dessverre vinklet de det til å handle om lønn..og ikke det hun prøvde å få frem..nemlig dette med arbeidstiden og fleksibiliteten de trenger for å være forberedt.

Takk for at du skriver dette. Jeg har en sønn som fikk dysleksidiagnose i februar i 10.klasse, etter å ha gått i klasser på 30 elever fra 3.klasse. Det er klart det er umulig for lærerne å følge opp elevene når det er så mange av dem. Det burde være maks 15 elever i en barneskoleklasse, og maks 20 på ungdomsskolen. Når man knapt rekker å hjelpe halvparten av elevene i ei økt, da er noe riv ruskende galt.

Det eneste problemet er at når lærerne streiker så kan ingen andre ta deres plass. Og foreldre har ikke lærer utdannelsen, men fortsatt veldig godt skrevet og gode eksempler :) hadde vært fint sånn

Skriv en ny kommentar