hits

Kjære Caroline

Kjære Caroline.

Nå har vi fått en I-pad i barnehagen. Den skal du dele med 18 voksne og 86 andre barn, Caroline. Den får ikke brukes til noe annet enn språkarbeid, og noen har ment du kan trenge den.

Den er en del av kommunens storsatsning på språk. Noen mennesker har yrker som heter politiker eller økonom, og to av disse (Anniken Hauglie og Torger Ødegaard) har bestemt at vi voksne i barnehagen skal bruke noe som heter T.R.A.S. Det skal hjelpe meg til å finne ut hvem av dere, om du Caroline, ligger etter i språkutvikling.Og det skal hjelpe meg til å vite hva jeg skal gjøre hvis jeg tror noen av de andre barna gjør det.

De tror jeg ikke kan det.

De tror jeg ikke kan snakke med deg, Caroline.  

De tror jeg ikke vet nok om hva du trenger.

Og de vil ikke at jeg skal høre på deg.Anniken Hauglie er byråd, og hun vil bruke 60 millioner kroner på språkløft de 4 neste årene.

Det er for mye frilek. Vi er for mye sammen uten noe annet mål enn å glede oss. Hun ser ikke at vi snakker sammen, at vi lærer hverandre -og av hverandre mens vi leker.

Hun ser ikke at du ser spørrende på meg og sier "stor?" mens du holder opp den minste klossen.

Hun ser ikke at jeg bygger en relasjon til deg, tar opp den største klossen og sier "stor."  Hun ser ikke at du etterpå ser litt mer på den minste klossen og sier "liten" mens du smiler. 

Denne damen mener at det viktigste enkelt-tiltaket  for å heve kvaliteten i barnehagen er god språkopplæring, og at det er dette vi må bruke penger på. Ikke flere voksne- men bedre voksne til å være sammen med deg.

Vil du det, Caroline?

60 millioner kroner.

Det er veldig mye penger, Caroline. Og det betyr at jeg ikke kan være like mye sammen med deg. Dette året, skal jeg og 3999 andre få gratis opplæring i dette som heter T.R.A.S. Vi er så heldige at vi skal få gå på kurs i arbeidstiden-GRATIS. Vi skal ikke få, vi må. 

Der jeg trodde jeg var god, er jeg vurdert til å trenge opplæring. Jeg blir ikke motivert av rapportering og kartlegging- jeg blir motivert av at andre tror på min faglighet.

Av at de stoler på at jeg faktisk kan noe om barn og hva de trenger.  Alle de gangene jeg har observert og sendt inn meldinger om at et barn har behov for en ekstra voksen en periode, er det ikke min kompetanse som har vært årsaken til at tiltak ikke blir satt i gang.Det er rett og slett  ikke tilgjengelige ressurser for å sette i gang tiltakene.

Jeg blir motivert av at jeg blir tatt på alvor når jeg forteller videre det du har fortalt meg, Caroline. 

Storsatsningen og kompetansehevingen på språk er gratis for meg.

Men det er ikke gratis for deg, Caroline. Det er deg de stjeler fra.   

Det du gir uttrykk for å trenge, det du spør etter i barnehagen- det er det ikke penger til nå.

 

Dette spør du og andre barn om hver uke:

Hvem har senvakt i dag, hvem skal være her til jeg blir hentet?

Trygghet

Kan jeg få sitte på fanget ditt litt?

Omsorg

Kan du holde meg i hånden mens jeg balanserer?

Veiledning og støtte i lek og utvikling

Hvorfor, hvordan, hvem, hva, hvor ?

Undring, filosofi og læring

Hvem vil se hva jeg kan??

Bli sett, bli hørt og oppleve mestring
Caroline, når du ser på meg og sier "hvor er gaffelhjelm?" så vet jeg hvordan jeg bør respondere.  

Dette vet jeg fordi jeg har deltatt, observert , skapt en trygg og tillitsfull relasjon til deg- og fordi jeg er førskolelærer. Dette vet jeg fordi jeg og de andre voksne i barnehagen jobber med språk hver dag, med hvert barn i utallige ulike situasjoner  preget av lek og samspill.

Jeg vil gjerne se 100 politikere og økonomer respondere, delta, bygge en relasjon og fokusere på språk i det Caroline spør "hvor er gaffelhjelm?"

 "bedre barnehage = bedre språkopplæring." 

Jeg sier at jeg ikke er enig, men de vil ikke høre på meg. Jeg sier at en bedre barnehage, eller bedre kvalitet (et ord politkere og andre ofte bruker når de snakker om oss i barnehagen)- det handler først og fremst om de voksne i barnehagen. Jeg sier at du og de andre barna, dere trenger nok voksne. Og dere trenger voksne som ser dere,hører dere, og har tid til dere, Caroline. 

Jeg har sagt at du også vil det!  At du spør meg daglig hvor jeg skal, hvorfor jeg må gå, om jeg ikke kan bli litt til. Da sier de at dette lærer du noe av, Caroline. Alt som skjer i barnehagen bør du lære noe av

Det kan hende du ikke visste dette Caroline, men du har en lov. 

I din lov, FN`s barnekonvensjon, så står det at barnet har rett til å si sin mening i alt som angår det, og barnets meninger skal telle.

Det står også at hovedprinsippet er at barnets beste skal komme først, i alle situasjoner, overalt. 

En ligning med en ukjent og mange løsninger, altså.  Politikere og økonomer har regnet seg frem til at du er en brikke i samfunnsøkonomien som kommer først i mål hvis jeg begynner å kartlegge deg, måle deg og stjele tid fra leken din. De har også regnet seg frem til at det ikke har noe å si hvor mange barn du må dele meg med. 

Jeg har regnet meg frem til at den ukjente i denne ligningen- den må barna selv få være med å finne. Jeg må la deg, Caroline, vise meg hva som er det beste for deg. Din stemme teller, og din fremtid- den ukjente, den må du selv få være med på å forme.Istedenfor skal jeg nå bruke tid (og litt av kommunens millioner) på kurs som inneholder f.eks dette:

"På denne oppfølgingsdagen vil det også bli gitt en demonstrasjon av en TRAS-App, som lanseres til høsten."  

Poltikerne i kommunen vil at alle barn skal kunne norsk før de begynner på skolen. Og det vil jo jeg og, men vi er litt uenige i hvordan vi skal lære dette sammen.TRAS er primært utviklet for barn som har norsk som morsmål.  Samtidig er hovedbekymringen at for mange barn med et annet morsmål enn norsk- begynner på skolen uten å kunne norsk.

60 millioner på et kartleggingsverktøy som ikke er utviklet for målgruppen politikerne hovedsaklig ønsker å hjelpe. Jeg har tilbragt rundt 3010 dager sammen med barn...litt over 22 000 timer, og syns ikke dette er en god ide. Men politikere og økonomer har vurdert det dithen at de kan mer om barn enn jeg kan om økonomi, så slik blir det.

Hva tror du, Caroline? 

Du har aldri spurt meg etter tv, I-pad eller andre teknologiske hjelpemidler når du prøver å fortelle meg noe. Du har aldri vært interessert de gangene jeg har brukt teknikkene jeg lærte på de forrige TRAS-kursene. Du ser på meg, og sier "nå leker du rart, Eivor."

I morgen kl 7. sees vi igjen Caroline.  

Hvis du ser på meg og sier "hvor er gaffelhjelm?" så skal jeg smile, snu meg mot deg og si" det er i skapet," mens jeg peker på skapet. 

Så skal jeg ta det ut, holde det sammen med deg og si "her er vaffeljernet."

Etterpå kan vi sammen finne ut hva som heter gaffel og hvordan den ser ut.Caroline, du vet at det er lurt å ta på dressen før man tar på skoene.

Tror du at vi klarer å lære bort det til politikerne som brukte opp pengene før de spurte oss hva vi trengte?

 

- Eivor

Her kan du følge bloggen på facebook

355 kommentarer

Så utruleg bra skreve, og så sant. Det er dessverre typisk at dei som sitter på kontoret skal bestemme kva som er best ute i "felten". Derfor er det så viktig at dei som jobbar ute i "felten" setter ned foten om dei ser at "nei, dette fungerar ikkje". Er heilt feil at tid skal bli tatt fra barna - dei trenger samspelet som blir skapt i leik og andre situasjonar i barnehagen. Eg har da ikkje gått gjennom alskens metodar i barnehagen da eg var liten, men eg var fullt ut den som kunne lese, skrive (litt) og ha eit godt ordforråd til å vere 5 år gammal. Synes det er blitt for mykje av dokumentering og testing i barnehage og skule.

Trur eg skal runde av her, ellers blir det vel eit nytt blogginnlegg i kommentarfeltet ditt:) God lesing var det vertfall - du har satt fokus på det som er viktig:)

Tingeling: Takk! Tar gjerne imot lange tilbakemeldinger jeg, bare glad for nye innfallsvinkler:) Vet du også er engasjert og interessert i feltet, og det gleder meg å høre at du støtter meg i denne :)

Bra skrevet med mange gode poeng. Er selv utdannet førskolelærer, men jobber nå i skolen. Fokus på gode barnehager med varme voksne som bryr seg er det foreldre ønsker seg aller mest. Ressurser til å se alle, gi dem som trenger det det lille ekstra, humor og læring i lek er flott. Likevel er det godt å ha dokumentasjon og verktøy å støtte seg på om noen faller utenfor A4 formatet. Ja, takk - tid, ressurser og penger til begge deler.

Skulle gjerne hatt toåringen min på avdelingen din:)

Helene Udvang

Helene Udvang

Kjære Eivor.

Takk for et godt skrevet og utrolig viktig innlegg. Du setter ord på det vi som jobber i barnehage tenker og mener hver gang effektivisering, kvalitetsheving og alle disse andre flotte ordene renner i strie strømmer ut av gapene på disse menneskene som avgjør hvordan vi skal få gjøre jobben vår. Disse menneskene som sitter på kontorene sine og teller kroner. Disse menneskene som ikke vet hva som foregår på gulvet, i krokene, under grantrærne og rundt matbordene i barnehagene. Jeg skal, som så mange andre, dele innlegget ditt med alle jeg kjenner, og kanskje når det frem og inn i hjertet til de som, uten å ha prøvd den, tror de vet best hvordan jobben vår gjøres. Takk for at du snakker for barna!

Hilsen Helene

Hehe, ja eg er veldig engasjert. Blir så lei meg når det kun er snakk om effektivisering, pengesparing og dokumentering. Barnas beste er det som skal stå i fokus, og kven veit vel bedre om barnas beste enn dei som tilbringe dagane sine med dei - som er foreldre og dei ansatte i barnehagen. Har sjølv nettopp skrive eit innlegg om det at fritak fra å bruke utdanna førskulelærarar i barnehagen har auka:/

Hvordan skal vi gripe tak i dette problemet? Det er jo snart ikke mulig for barn under skolepliktig alder å gjøre noe, oppleve noe, erfare noe uten at det skal måles, dokumenteres og læringsevalueres. Hvordan skal vi få satt grasrota i bevegelse og stoppet denne skolifiseringen av barnehagen? Jeg har ikke lyst til å være med på denne karusellen! Kanskje jeg skal bli .....

Maria: Takk for kommentar. Og helt enig- det hjelper lite med all verdens kartleggingsverktøy hvis det ikke er nok voksne- eller voksne som ikke evner å skape relasjon til barna:) Av nysgjerrighet; hvorfor valgte du å slutte i barnehagen og begynne i skolen i stedenfor?

Helene Udvang: Hei! De som sitter hele dagen, på kontoret- vet lite om hvordan vi som rører på oss hele dagen har det. De vet lite om barns behov og hva som fungerer.
Jeg håper jeg kan bidra til at barnas, og vår, stemmer blir hørt litt bedre med dette innlegget:9
-Eivor

Stein Are Sellevoll-Klubbenes

Stein Are Sellevoll-Klubbenes

Hei Eivor!

Jeg er veldig enig i mye av det du skriver. Men jeg synes også Oslo kommune får ufortjent mye pepper, spesielt siden de har moderert seg på mye i forbindelse med TRAS. Og her er hvoror jeg synes det:

- Oslo Kommune har gått bort fra at alle skal TRAS-testes. Ja, står i standarden at vi skal bruke det på de barna vi lurer på trenger språkstøtte, men er ikke nødvendigvis alle. Her har de fakisk lyttet på fagfeltet. Hører ander kommuner skal gjøre det på alle, noe som fort blir byrråkratisk og tar fokus bort fra språkstimmulerende tiltak. Det eneste jeg synes, som styrer, er "idiotisk" er at vi må rapportere på hvor mange som er vurdert med TRAS. Jeg mener det er viktigere å rapportere på tiltakene som er satt inn.

- Jeg synes også oslostandard (forresten et forferdelig byråkratisk begrep) for språkmiljø er god og i stor grad er det vi ønsker oss for barnehagen: språk satt i en hverdaglig og lekbasert kontekst.

Når det er sagt liker jeg ikke måle- og veietendensen innenfor skolen, og som jeg frykter vi ser mer av i barnehagen. Ei heller alt som skal rapporteres. Men som førskole-/barnehagelærere har vi en jobb å gjøre for å vise frem fagligheten i barnehagen. Og ikke minst vise at vi har en læringstradisjon, og at det ikke er nytt at barn lærer i barnehage. Ble litt overrasket da jeg var på et seminar og ei fra matematikksenterer synes det var så bra at barnehagene hadde startet med læring. Ikke noe nytt i det, det er bare skolen som har begynt å lære av vår lekpregede tilnærming...

Frode Bakken: Det er hardt arbeid å stå imot, men jeg gjør det. Og det må vi stå sammen om. At barn ikke får leke på eget initiativ, glede seg uten at det skal være et mål bak det, le uten at det skal analysere, og si noe uten å kartlegges. DET kan vi ikke fortsette med.

Jeg er så heldig å jobbe i en privat barnehage som har gått imot TRAS kartlegging på alle barn, mens resten av kommunens barnehager bruker TRAS på alle. Det er riktig som du skriver at vi må stole på den kunnskap som vi har om barn og bevare mest mulig tid til å være sammen med dem. Det er relasjonen som er viktigst. Jeg mener det blir de beste barnehager og skoler hvis lærer og barnehage lærer får mest mulig tid til kjerne oppgavene sine og mist mulig pålegg topp down.

Stein Are Sellevoll: Noe av problemet er at de i utgangspunktet ikke hadde myndighet til å pålegge kartlegging av alle barn. Og ja, det har blitt moderert. Hvor mange møter, utredninger og penger tror du gikk med i det sluket? En hel faggruppe måtte ROPE at det ikke var ok, og da ga de etter. Å kartlegge språkmiljø på avdelingen, blant de ansatte- det er fint. Men igjen, dette er overflødig, og det kommer stadig noe nytt som bare havner oppå og repeterer det vi allerede er pålagt å gjøre i tråd med Rammeplanen og LoB.

Ulla Olesen: ja, det er foreløpig bare de kommunale som ligger under oslostandarden, mens de private bare oppfordres til å følge den. Ja, enig!

Kjære deg!

Så godt skrevet og så mange spikre rett på hodet! Jeg kjenner selv at jeg blir rystet og frustrert over at noen virkelig kan mene dette seriøst.

Gode tanker om kartlegging og undergraving av vår kompetanse. (Er for kartlegging i prinsippet, men vil ikke bli tredd noe over hodet!)

Lurer på hvor mange andre yrker som krever en bachelorgrad som blir fjernstyrt på samme måte? Hvor er tilliten til kompetansen vi jobbet så hardt for?

Mie Talén: Tusen takk! Samtidig så blir jeg bedt om å være stolt, engasjert, interessert,lojal og å vise tillit til bydel, kommune og politiske vedtak.
Ting det er vanskelig å få med mindre man viser det samme selv.
-Eivor

Så bra skrevet ! Jeg liker veldig godt når du skriver om hverdagen vår! I Bergen har vi jobbet med TRAS i mange år Alle barn i vår barnehage har skjema som følger barnet i hele barnehagetiden og som, med foreldrenes samtykke blir overlevert til skolen. ...Og skolen ? de legger dem ned i en skuff og ser ikke på de engang ! Masse arbeid- for det ER det. Barnehagefolk slurver ikke. Vi er blitt kurset bort fra barnehagen mangen gang og så står det to assistenter igjen med resten av gruppen. Flott at kommunene vil satse på oss, men foreldrene bruker barnehagen hele dagen nå, og det er mange barn fra åpning til stenging. Vi trenger flere voksne ! Det verste er at det blir en gangs oppfatning at det er tross alt to igjen på avdelingen, da skal det gå greit- helt til det skjer en ulykke. Dessuten bør ikke TRAS brukes på barn med minoritetsbakgrunn- da blir det nok en bekreftelse på at barnet ikke er bra nok !

Fantastisk!!!!! Din stemme er klok, rasjonell og så uendelig viktig!

Du er så flott en dame med kjempebra meninger! Du er inspirerende og jeg håper mange der ute mener det samme. Jeg har nettopp startet en blogg pga din inspirasjon, hvor jeg har lyst til å skape debatt rundt dagens samfunn og oppdragelse. Stå på! :-)

Merete Sivertsgård

Merete Sivertsgård

Den pragmatiske siden av språket, hvordan barnet aktivt bruker språket i sosiale sammenhenger, vektlegges ikke i TRAS. Dette formidler en instrumentell tilnærming som barna ikke er tjent med.

Du treffer spikeren her. Rett på. Barn trenger tilstedeværende voksne. De trenger den ekte omsorgen i oss, den som brenner med sterk flamme inni oss, og som gjorde at vi valgte nettopp dette yrket. De trenger voksne som ser dem. Og som de kan skape gode relasjoner sammen med. Å dra fra jobb og vite at i dag, i dag fikk jeg ikke tatt meg den ekstra tiden til å gi det barnet med de triste øynene og sår i sjelen den tida det trengte for å oppleve å bli møtt, sett, verdsatt. På grunn av skjemaer, kurser osv- Er jo galskap! Det er aldri nok tid. Og stadig legges det på mer og mer som fjerner oss fra avdelingen. Man tar med seg jobben hjem. Spesielt i situasjoner der barn trenger deg mer enn du får til. Skremmende at ikke de hører på hva som faktisk foregår i barnehagen. Hvor mye språkstimulering som finnes i den gode relasjonen mellom barn og gode kompetanserike ansatte. Hvilken kompetanse en førskolelærer faktisk har om barn. Hvilken jobb vi faktisk gjør.

Reidun: Interessant. Det er en annen side ved det, at TRAS brukes ulikt fra kommune til kommune. TRAS er ikke ment for minoritetsspråklige nei, og jeg vet den blir anbefalt å brukes med "justeringer" likevel. Nå er TRAS revidert- og vi skal kurses på nytt. TO igjen på avdelingen, ofte bare en. :/

Gunhild: Tusen takk for hyggelig kommentar:)

samfunnskritikeren: Nei?! Så utrolig hyggelig å høre. Å blogge er en god mulighet til å nå ut til mange, og vi trenger flere stemmer som kan stå for seg selv uten masse bilder av klær osv. Lykke til, skal sjekke innom bloggen din:)
-Eivor

Takk for at du setter fokus på dette! Bonus at måten du skriver på er supergod!... ;)

Fantastisk! Utrolig bra skrevet, og jeg håper disse politikerne får lese denne.

Spot on altså.

Unnskyld meg mens jeg mailer den til ped. lederen på min sønns avdeling og deler den med alle andre som kanskje synes det er interessant.

Lise: Enig. Og på regjeringen.no står det jo faktisk også at de voksne er det viktigste for barna i barnehagen. Jeg kjenner på det samme som du skriver der- hver dag. Og hater at jeg ikek får tid, går hjem med dårlig samvittighet for de jeg ikke så nok. Takk til deg, takk til alle førskolelærere!

Jeanette: Takk for kommentar! Lærte meg å både snakke og skrive uten et eneste kartleggingsverktøy i barnehagen, hehe :)

Merete Sivertsgård: De blå feltene i TRAS handler om pragmatikk: Samspill, kommunikasjon og oppmerksomhet. Med spørsmål som: "Henvender barnet seg verbalt på eget initiativ?", "Bruker barnet språket relevant i forhold til situasjonen?", "Kan barnet gjøre seg forstått og ta mottakerens perspektiv?", etc.

Å skulle kartlegge alle barn med TRAS virker forøvrig å dra det litt langt, å oppdatere førskolelærere om språk, språkutvikling, og, ikke minst, språkvansker er derimot en god ting.

Så hyggelig at du vil se innom bloggen. Håper å få opp mange fornuftige innlegg etterhvert. Så at min link ikke fungerte, så legger til en ny en her :-)

Sigmund V.Å.

Sigmund V.Å.

Jeg håper mange i både politikken og skole- og barnehageetater leser dette.

I tillegg håper jeg de setter seg inn i hva TRAS-skjemaer og andre skjemaer dreier seg om utenom "selve målingen" - f.eks. ved å lese "Mestrer, mestrer ikke" (Pettersvold, Mari og Østrem, Solveig; forlag: Res Publica).

Uten å ønske å bli for politisk: Hvis man virkelig bryr seg om egne og andres barn, bør man virkelig la være å stemme Høyre i noe som helst valg. De har gjentatte ganger vist at de vil la markedskrefter og lite gjennomtenke prioriteringer få råde grunnen der de styrer.

Sigmund V.Å.: takk for kommentar! Har sendt det på mail til endel politikere, om jeg får respons blir spennende å se :)

Takk for at du setter ord på alt jeg tenker!!:-) Systemet, gjorde så jeg slutta å jobbe i bhg!

Ingrid Aunegård

Ingrid Aunegård

Kjære Eivor!

Takk for at du setter ord på dette, du treffer spikeren på hodet! Jeg kjenner meg så utrolig godt igjen. Som støttepedaog kjenner jeg godt til TRAS-kartlegging, og er så utrolig enig med deg i denne saken. Hva er vits i å tvinge dette på alle ansatte? Hvorfor skal politikerne øremerke disse pengene til akkorat TRAS-en? Kartleggingen lyver så ufattelig når det kommer til flerspråklighet. Resultatene blir så utrolig missvisende, og hva er da vitsen?

I denne saken MÅ de bare ta til vettet å snu!!!!

Takk for at du set ord på det mange av oss som jobbar i barnehage tenker. Eg er sjølv barne- og ungdomsarbeider, og har jobba i barnehage i 20 år. Det er frustrerande at vi som har erfaring og har jobba lenge med barn ikkje blir høyrde i viktige saker.

Stine: Takk for kommentar. Trist å høre at du sluttet. Noen av de beste førskolelærene og assistentene jeg har jobbet sammen med, har forsvunnet av samme grunn.

-Eivor

Godt skrevet :)

Fin vinkling ved å henvende seg til et barnehagebarn en kjenner. (Om enn det er fiktivt, så klart).

Samværet er blant de viktigste læringsarenaene vi har - både for barn og voksne!

Og barna - de lærer! T.o.m. UTEN at de får det meste "trykket nedover" hodet. Og kanskje aller best da, for da går det i deres eget tempo :)

Å være åpen for "hvor" hvert barn er i forhold til læring, lærer også de voksne noe. Det er en runddans som alltid har vært der, om enn ikke via barnehager, som ingen pengemillioner til verktøy som tar annen læretid fra brana kan rokke ved.

Bare så synd at politikerne ikke ser ut til å være klar over hvordan barn faktisk lærer... :/

Stå på videre! :)

hei dette var så megetbra skrevet , selv om dette er seriøst virker det for meg litt komisk, men av og til virker det for meg at politikere blir politikere for at de rett og slett ikke greier å gjøre noe annet enn å gjøre ting værre for folk , de vet bare ikke bedre, også dette da , virker det og for meg at de vil komme i historie bøkene ved å si dette har jeg gjennomført uten at det de gjennomfører er godt nok tenkt igjennom nav reformen kan vel sies å være det stå på , disse politikere trenger at noen sier de imot

Utrolig bra skrevet :)

Jorun: Takk for kommentar. Jeg har kjente flere små som har spurt etter "gaffelhjelm" opp gjennom årene, så det er ikke et enkelt barn nei.
Takk for at du leste :)

gunnar: Ja, ved å pålegge oss TRAS.kurs, så kan de gå ut og si " vi har hevet kompetansen til de ansatte. De kan språk og vet hva de skal gjøre." Hjelper lite hvis vi ikke er sammen med barna.

Helene Valvatne

Helene Valvatne

Eivor: Du skriver godt om hva som er vesentlig i arbeid med barn, for trivsel og helhetlig utvikling, også språkutvikling.

Stein Are S-K: Du har rett i at det har skjedd endringer fra det som var planlagt når det gjelder bruk av TRAS. Men fortsatt skal verktøyet brukes til kartlegging av norskferdighetene til alle barn en mener kan trenge språkstøtte, også barn som ikke har norsk som morsmål, fra toårsalderen av. Jeg håper mange barnehagelærere ikke vil være bekymret for norskferdighetene til så små barn som ikke har norsk som morsmål, men heller prøve å finne ut mest mulig om hvordan det går med morsmålet hvis observasjon gir grunn til å tro at barnet har problemer med å lære språk. Oslostandard for oppfølging av språkutvikling har alvorlige svakheter. Jeg syns også det er svært kritikkverdig at standarden for godt språkmiljø ikke inneholder noe om å skape et miljø som oppmuntrer til å bruke morsmålet. For utdypet kritikk av språktiltak i prosjekt Oslobarnehagen, se debattinnlegget mitt i Aftenposten Oslo 21. januar. Det kan leses her:

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Spraktiltak-Oslobarnehagen-ma-endres-7442408.html#.UuOPCtLsSim

Bjarne Kristoffersen

Bjarne Kristoffersen

Dette er jo et helt strålende stykke tekst! Takk!

Jeg må spørre et veldig godt spørsmål. Når ble ikke frilek lærerikt?

Helene Valvatne: Ah,takk, den hadde jeg ikke sett før. Og jeg er helt enig med deg!

Bjarne Kristoffersen: Tusen takk for kommentar.
Glad du leser og sett pris på teksten.

-Eivor

Så fantastisk bra :) for et skrive tallent :) hilsen en økonom som alltid lytter :)

June C: Det spørsmålet skal jeg ta med meg/ og ta opp videre. Jeg lurer på det samme. Og, trenger vi LÆRE noe av alt? Går det ikke an å bare glede seg, fryde seg og ha latterkrampe av noe uten at vi må måle hva vi oppnådde?

- Eivor

Tore A Andersen

Tore A Andersen

For en utrolig sterk og bra skrevet tekst! Det er synd at det ikke sitter folk høyere opp i systemene som har ett slikt blikk på "det-store-bildet". Helt fantastisk!

Ragnhild Andersson

Ragnhild Andersson

Dette er noe av det bedre innlegget jeg har lest på lang tid. Ble så glad at jeg hoppet og ned i sofaen. Helt herlig! Skulle ønske du var ped leder i bhg for mine barn! Wow, er alt jeg klarer å si. Deler denne.

Takk, for at du står opp for våre barn!

Tore A Andersen: Takk for kommentar. Nå sier ryktet at teksten har nådd endel politikere, heldigvis. Så får vi se hvordan responsen blir.

Igjen, takk!

Ragnhild Andersson: Takk for utrolig hyggelig tilbakemelding! Glad for å kunne skape litt action på søndagskvelden, hehe.
Takk til deg og alle andre som leser, og deler:)

-Eivor

Førskolelærer

Førskolelærer

Glad at noen tør å si det som det er, istedenfor å bare finne seg i alt mulig! Har i løpet av min korte barnehagekarriere allerede mistet lysten av å jobbe i barnehage. Barna er nok en gang de som blir rammet, men som fortjener det minst. Fra høsten begynner jeg med videreutdanning, og skal ikke tilbake til barnehagen. Dessverre. Jeg elsker å jobbe med Norges fremtid, men ikke sånn systemet er nå.

Wow, du vet å få sagt det! Godt skrevet. Jeg er helt enig med deg.

Stå på! Nå må snart politikere og økonomer lytte til fagpersoner, og ikke synse opp fakta og nye metoder. Lytt til forskning og de som jobber med barna hver dag, og ser hva behovet er!

Fortsett å kjempe, så får vi håpe at Caroline får vaffeljernet neste gang hun spør også!

WOW! Bare... WOW! Jeg har frysninger over hele meg! Det burde vært flere sånne som DEG!

Førskolelærer: Det er desverre fler og fler som velger slik. At mange vil jobbe med faget og barn- men ikke i barnehagen er en trend som har vært i flere år. Burde kanskje kikke litt på årsakene til det istedenfor å undergrave oss gang på gang.

Malin Rakke: Takk Mailin! :)

Cecilie: Takk for kommentar. Flere politikere har nå lest innlegget, så vi får se om det muligens kan hjelpe..bare ørlitt hvertfall.

-Eivor

Malin: Oi, tusen takk for utrolig hyggelig kommentar :)

-Eivor

Joakim Vinnes

Joakim Vinnes

Du fører en svært viktig kamp, og peker på viktige problemstillinger i dagens barnehage.

Først og fremst: Å gi førskolelærere følelsen av at de ikke strekker til, fører ikke med seg noe godt i det hele tatt! Et system blottet for tillit truer førskolelæreres yrkesstolthet og yrkesintegritet, og bidrar til å svekke førskolelærernes rolle både i barnehagen og i samfunnet forøvrig. En utvikling de færreste ønsker seg.

Videre er det bra at du er kritisk til økt krav om dokumentasjon og kartlegging, en praksis som arter seg som etisk betenkelig på mange områder. I vår higen etter å finne det normale risikerer vi at barn defineres ut fra sine mangler når de heller burde anerkjennes for sine kompetanser og ressurser.

Jeg kan tenke meg at det er tungt å stå i mot, men jeg håper virkelig du fortsetter. I jungelen av velmente, men kunnskapsløse initiativer er vi avhengig av kritiske røster som våger å rope høyt, og våger si fra.

Wow, dette er definisjonen av å klare å sette ord på en følelse. Takk for et engasjerende innlegg som traff meg midt i trynet.

Tonje Bergersen

Tonje Bergersen

Dette var glitrende godt skrevet!

Lina / ped leder

Lina / ped leder

Hadde ped lederne til min sønn brukt det hadde de forstått at dette dreier seg om mer enn en mor de mistenker for å være ukompetent. . ( viste seg at han har høyt f autisme ) hvis dette fungerer, og de kan de med flinke folk tar det streng tatt ikke så lang tid- fordel barn, 6 på hver, observer over periode- at skolen ikke bruker det sier mer om de enn vi som prøver, verdifull informasjon tapt. Alle trenger noe.

Er også for ipad og data i tidlig alder, her følger vi samfunnsutvikling og jeg har sett gode resultater.

Herlig!! Det varmer et mammahjerte og se så engasjerte førskolelærere

I barnehagen! Skulle ønske min sønn kunne vært på din avdeling! 👍

Stå på! Tydelig barna går først! 👍

Fantastisk skrevet, så riktig, så tatt på kornet, og sett fra perspektivet til dem det gjelder - pedagoger og ikke minst barna. Jeg håper så inderlig politikerne tar til seg det du så høyt og tydelig sier. Det er så viktig så viktig så viktig å være der, tilstede og ofte og med hele seg, for å kunne si stor og liten og vaffeljern. Istedet for å krysse av vet ikke forskjell på liten og stor... Lykke til i den jobben du gjør, både i barnehagen og ovenfor politikerne. Hilsen fra en tidligere språkpedagog og mamma til flerspråklige barn.

Joakim Vinnes: Takk. Som jeg skriver, så blir jeg ikke veldig motivert av at andre hele tiden mener hva førskolelæreren bør gjøre. Og spesielt ikke når man hele tiden blir møtt med motstand når man prøver å ivareta "barns rett til medvirking."

Så utrolig bra skrevet og så sant..

Kristoffer: Tusen takk for hyggelig kommentar, og takk for at du leste:)

Tonje Bergersen: Tusen takk:)

Veldig godt skrevet!!!er så enig med deg! Håper de på "toppen" får dette med seg og får en vekker! Kursing er bra, men voksen tettheten er også veldig viktig!!alle barn har forskjellige behov og det tror jeg ikke alle forstår , det er trist.. Stå på!!

Anikke: Takk for hyggelig kommentar!
Å være førskolelærer handler jo om det; barna :)

Takk for at du leste. -Eivor

Martha: Takk for fin tilbakemelding. Jeg håper også at det kan være mulig å nå bittelitt frem. Og får å nå frem er jeg helt avhengig av at du- og andre støtter meg. Takk for at du leser!

Takk!!

Jeg merker at jeg blir bekymret etter å ha lest dette innlegget.. Jeg har en sønn på 4, som ut i fra språktester hos logoped(bl.a askeladd testen) viser at han ligger på et 2 årig stadie. Den dag i dag har han ingen tilrettelegging i barnehagen. Han vil ikke, han nekter å gå i barnehagen, og det er fordi han ikke blir skjermet nok, og han får ikke den oppmerksomheten, veiledingen og kommunikasjonen han behøver der. Hvordan vet jeg dette? Fordi vi nettopp er kommet hjem fra et opphold på SSE- Senter for kompleks epilepsi hvor vi var på diagnosestilling. Han hadde ikke epilepsi, så de kunne ikke hjelpe oss med videre veiledning og tilrettelegging. Men den barnehagen han gikk i der, observerte han, de hadde alltid tid til han, og lot ting skje på hans premisser. Og de så klart at han trenger en voksen ved sin side, hele tiden!

Dersom barnehagen han går i til vanlig skulle tvinge på han T.R.A.S ville han blitt mer usikker i sin hverdag. Han ville fortsatt å nekte for en barnehagedag. Han, som mange andre trenger å få utviklet seg i sitt eget tempo. Selv om legene på SSE ikke utelukket autisme på min sønn, så mener jeg han burde få utvikle seg i sitt eget tempo i sin barnehage. Ikke bli tvunget til å lære fordi en politiker mener det må gjøres...

Mulig jeg har skumlest så trøtt som jeg er, men tror jeg er ca på rett spor med min uttalelse :P

Poenget er i alle fall at barn må få være barn, og få lov til å bruke den tiden de trenger på å komme seg i utviklingen!! :)

Veldig bra skrevet av deg i alle fall!! Nok en gang, takk!! :)

FrkMeland: Takk for kommentar. Du er på rett spor. Som jeg skriver, så er det mange barn som ikke har fått den tilretteleggingen de burde ha i barnehagen. Det har ikke handlet om min kompetanse som førskolelærer, men at det rett og slett ikke er ressurser tilgjengelig. Det er ingen voksne og ta av, og det hjelper ikke at jeg roper høyt om ekstra voksenstøtte. " Ta TRAS på barnet" og bruk tiltak derifra blir det sagt- som om det vil hjelpe noe.

-Eivor

Godt skrevet. Og jeg er enig i det du er skriver. Som vernepleier (også arbeidet i barnehage og småskoletrinnet) er jeg godt vant til skjema. Jeg tenker at av og til er det greit å ha slike, spesielt der det er behov for kartlegging. Av språk,evner,nivå etc. Dette for igjen å kunne gi riktig og spesifikk veiledning til de barna som trenger det.

Når det er sakt, så burde det vært egene folk i barnehagene til dette. Eks vernepleiere (eller andre). Dette burde ikke være noe de som er ansatt for å være med barna måtte ta fri for å jobbe med. Det Er allt for få hender og fang fra før, om de ikke skulle bruke tid og ressurser på dette også. Jeg har tiltro til at du og dine kolleger er såpass mye med barna å gjøre, at dere har nok kunnskap til å fange opp eks språkvansker, dersom noen av barna har det. Å da er det fint å kunne henvise barnet til en person som eksempelvis kjører TRAS eller andre skjema og tester, for så å kunne gi tilpasset veiledning...

Veldig flott skrevt! Utrolig viktig tema!

Takk!

Svar på spm om overgang bhg/skole:

Fikk de to første ganske tett og følte at det å stå på 100% for andres barn gikk på bekostning av mine egne. Derfor måtte jeg få barn og barnehage litt på avstand. Jobbet i en kort periode i næringslivet før et vikariat i skolen dukket opp. I skolen fikk jeg lønn for alle mine år med utdanning utover 3-årig førskole. Dessuten må jeg si at arbeidstidsordningen for ped.ledere i barnehage ikke kan sammenlignes med det du har som lærer. Føler heller ikke at Utdanningsforbundet støtter ped.ledere/ansatte i den jobben de gjør.

Jeg jobber nå kun på 1.trinn i velkomstklasse(mottaksklasse). Veldig spennende og annerledes enn vanlig klasse. I fjor fikk vi besøk fra en Gjøvikskole som ville lære mer om hvordan vi jobber ved vår skole.

Lykke til med å få fram budskapet om flere ansatte/pedagoger hos de minste. Det er hos dere grunnlaget for videre læring blir lagt! :)

Tror de glemte to bokstaver på slutten der; TRAS+IG = TRASIG.

Når du er på jobb og har en viktig rolle, og du skal gjøre en forskjell for dem du har rundt deg, må du kunne ditt fag. Punktum! Du må jobbe systematisk med barna. Ferdig med det. Og du kan ikke la det være tilfeldig hvem det et som får av din tid. Gjør jobben du er satt til å gjøre, det med kvalitet!

Utrolig godt skrevet ! Som mormor bekymrer jeg meg stadig over småtassene som er i ibhg og skole, ikke pga personalet, men fordi det ikke bevilges nok penger til de tiltakene som trengs. Istedenfor brukes det penger til stadig nye prosjekter som er mer eller mindre gjennomtenkte :( utrolig at mine barn har klart seg så bra, de gikk ikke i bhg, hadde hjemmeværende mor om dagen og far som var hjemme kveld/natt. De var ute i all slags vær sammen med venner, lekte og sloss, og de var LYKKELIGE, ingen vurderte dem, de lærte av hverandre på godt og vondt.

Fantastisk skrevet!

Håper alle deler den så kanskje en eller annen politiker leser.

Fortsett den gode jobben videre, både i barnehage og blogg! :)

Sue: Tusen takk for hyggelig kommentar
Og takk for at du leser, og lytter :)

-Eivor

Tuva: Takk for støtten og tilliten. Og heia deg, du gjør en meget viktig jobb selv.

Kristin Leer: Selv takk:)

Johan Esperum

Johan Esperum

Brukte de siste årene før pensjonisttilværelsen som barnehageassistent (forøvrig noen svært givende år) Har egentlig masse jeg burde ha skrevet ned fra den perioden, men vil si litt om språktrening. Min erfaring var at språktrening var absolutt mest effektivt i dagligsituasjoner, og språktrening var svært vanskelig uten å kjenne barnet godt; Skulle jeg være helt seriøs, litt tøysete eller si alt feil slik at jeg ble rettet på? Altså er det ingen fullstendig fasit, alle barn er forskjellige og må behandles som enkeltindivider. Måltidene var fine til å øve inn preposisjoner, skulle vi ha smøret over eller under brødskiva? Det skulle i allfall være mellom brødskiva og pålegget! Hva skjedde hvis vi snudde brødskiva? Som sagt generell språkopplæring fungerer veldig godt i de kjente situasjonene. Jeg stilte/stiller derfor spørsmål om det å ta et barn ut av den normale rutinen og inn på et kontor for å få "spesialundervisning" er så veldig effektivt? Og et lite spark til slutt; det bør bli bedre bemanning i barnehagene, men det bør legges minst like stor vekt på egnethet til å jobbe med barn som formell kompetanse!

Jeg kommenterer som regel aldri noe!

Men jeg må si: helt utrolig bra skrevet, og fasit for hvordan det BØR være!

Roar Bakke-Brandanger

Roar Bakke-Brandanger

Svært godt skrevet ja. Jeg husker med gru reform 94, og alle standardene vi har inrettet oss etter det som pålegg fra "EU samarbeidet" vi deltar i. Prinsippet med fri lek, utfoldelse og kommunikasjon gjennom "det gjørende" er visst ikke noe vi skal holde på med. Det beste er å konstruere en virkelighet og sakte men sikkert adaptere inn i det virtuelle. På denne måten slipper vi utfordringer med oppgaver som ikke er standardiserte, planene kan legges 10 og 20 år fremover i tid fordi variablene (ungene våre) ikke avviker fra standarden. Gaus kurven blir overflødig og vi slipper unger, ungdommer og voksne som stiller kritiske spørsmål og som søker utfordringer utover normalen. Da slipper vi til slutt å spørre oss selv om de viktige tingene i livet, no ups and no downs, bare gjennomsnittlig.

Mitt råd til deg blir da: stå på og gjør det du holder på med. Ikke søk erfaring og viten fra noen som bare mener noe om faget ditt men som totalt mangler innsikt. Det finnes jo mange innfallsvinkler til økt fagforståelse. En av de er å søke erfaring og informsjon fra de som tror og mener det du selv brenner for, ikke fra noen som skal mene for deg. Man vil heller aldri få god læringseffekt så lenge relasjonen eller tillitsforholdet er svakt.

Du burde så absolutt få spredd noe av dette budskapet rundtom i det "ganske barnehageland". Det er nok flere ildsjeler som trenger denne motivasjonen. Jeg jobber forøvrig ikke i barnhage men har tidliger hatt flere pedagogikk stillinger. Og trenden er den samme. Vi søker etter standarder for å lette på det individuelle arbeidet.

Nå ble dette svært lite om språk men jeg mener du setter fingeren på et globalt problem i alt opplærings- og utviklingsarbeid faktisk. Stå på! Og om du maner til en revolusjon så er jeg glatt med.

Du vil ikke ha disse testene og målene, du vil ha "samhandling" og "følelser".

Noe jeg i utgangspunktet er stor tilhenger av. Barn må få leke.

Men... når det altså er VELDIG mange barn på VELDIG få voksne i en barnehage... hvordan kan jeg få vite hva datteren min egentlig har gjort iløpet av dagen?

Hvordan kan jeg vite hvordan hun utvikler seg? For det er selvfølgelig hyggelig med barnehaveansatte som har tid til å leke med ett av barna, men du kan regne med at det blir bråk om de aldri leker med ett av de andre...

Så, hva er løsningen?

Greit, om jeg forstår innlegget, så er IKKE løsningen standardisering. Eller tester.

Og da venter jeg spent... hva er da løsningen?

Hvordan kan jeg være sikker på at min datter får det hun trenger? At hun ikke blir forbigått fordi noen andre er lettere å lære? Eller morsommere å leke med?

Som vanlig er det lett å kritisere de som vil noe. For når man sier høyt hva man vil, så stikker man hodet frem, og da står man lagelig til for å få det kappet av.

Så, jeg venter... hva er alternativet?

Ikke bare for datteren min, men for MEG, sånn at JEG får vite hva hun opplever og hvordan hun har det. For hun kan ikke fortelle meg det selv.

For jeg kommer til å la høre fra meg når jeg blir fortalt om en av de ANDRE ungene i barnehagen fordi ingen har lagt merke til min...

heh, som om ikke smittefaren var stor nok i barnehager allerede :o

Trond Gausemel

Trond Gausemel

Hei :-) Jeg har selv jobbet i skole og barnehage :-) Enig med deg i at barn i så ung alder trenger å lære det med trygghet og hvordan en skal være "barn" før en begynner på skolen. Det å kle på seg selv og få den tryggheten og lærdommen med å utforske ting med hjelp fra en voksen. Man lære å krabbe før enn går. En må også huske på at noen barn er mer utviklet og moden for alderen enn andre. De som er et hakk "smartere" må få mer å strekke seg etter, men de må også få være barn. Og de som sliter må få hjelp når det trengs med små skritt. Samtidig kan.man jo trene på enkle ord og setninger gjennom lek og enkle gjøremål. Folk med utenlandsk bakgrunn må også ikke glemmes her og de må få egen oppfølging samtidig som at de andre ungene skal lære de ord og uttrykk gjennom samvær og lek.

Er TRAS det hjulet som skal fylles ut og vises til oss foreldre? Hvis det er det, så kan dere droppe hele TRAS! Noen henger seg så opp i og evaluere barna så dem glemmer å ha det gøy!! Noen ganger er det greit å følge med, men ikke hele tiden! Jeg er mor til 3, og alt jeg og barna vil er at bhg er morsom og trygg!:-)

Barnehage ansatte gjør en stor og bra jobb!:-) Stå på!:-) Jeg ønsker at dere blir flere pr skift og at dere får bredere betalt!:-)

Trond Gausemel

Trond Gausemel

Samtidig må huske på at barnet/ barna som ikke kan snakke fort kan bli mobba av eldre barn og jevnaldrende ogda må man være obs og påpasselig slik at det ikke går ut over ungen som sliter og heller av og til rette på ungen og heller si ordet rett og gjenta ordet flere ganger til dagen slik at han/ hun kanskje fanger det opp. Eller hvis du har en språk pedagog som kan hjelpe til.

Alexander Verlo

Alexander Verlo

TAKK! Tusen hjertelig takk! Jeg ønsker meg flere offentlig ansatte som tør å si dette. Si dette høyere, rop det ut!! Kan ikke få sagt nok hvor mye jeg støtter en slik oppfatning! Herlig å se det finnes slike.

Oliver Brenna

Oliver Brenna

Det var bare for bra skrevet. Jeg har ingen erfaring med barnehage arbeid eller små barn generelt, men teksten var veldig bra skrevet.

Utrolig godt skrevet!

Klar tale! Stå på!

Jeg heier på deg som tar denne kampen!

Monica Cecilie

Monica Cecilie

Her er det bare å ta av seg hatten og applaudere !!!!

FANTASTISK Eivor!!!!

Respekt!

Flott skrevet, Eivor! Jeg jobber hverken i skole eller barnehage, men blander meg likevel inn i diskusjonen fordi du retter fingeren mot et velkjent problem. Dette går ut på at politikere tror de vet best bare fordi de er valgt og satt til å lede og representere oss. Hadde de enda tatt seg bryet med å snakke med dem som har skoen på og VET hvor den trykker. Det burde vært punkt nr. 1 for seriøse politikere. Stå på, Eivor!

Tar av meg hatten for både din faglige dyktighet, ditt engagement og din måte å frmlegge saken. Håper ditt budskap når frem.

Åååh så hærlig lesning! Er så sinnsykt enig med deg! Hilsen sliten fagarbeider i barnehage som prøver å få dagene til å fungere med medarbeidere som er sykmeldte og barn som trenger voksne som ser dem.

Tusen takk, som far blir jeg målløs. denne skal deles. når man snakker om å treffe spikeren på hodet...

Hei! Trist lesing igrunn, men veldig bra du tar det opp! Viktig at dere blir hørt!! Stå på! Mvh Marianne

Så utrulig bra skrevet!

Hei,

Veldig godt skrevet !

Det er utrolig prisverdig at en som kjenner konsekvensene av det politikerne bestemmer på kroppen gidder å bruke tid på å skrive slik du gjør.

Håper alle foreldre i norge med barn i barnehage innser at dette er noe som kommer deres barn til gode !

Stå på !

Hilsen Per

Veldig godt skrevet! Viktig fokus også! Men det jeg merket meg er vel at det går veldig ut over Caroline. Til de grader, siden hun er nevnt ved navn igjennom hele artikkelen. Hun er kanskje en dårlig sjef, og takler ordrer fra sine overordnede ganske dårlig. Hun får gå på kurs i lederskap. Om ikke det er for sent da ...

Men hva vet jeg....

Fantastisk skrevet!!!

Helt forkastelig at penger, barnehageansatte og tid skal brukes opp slik. Tenk om de ansatte i barnehager også kunne blitt vurdert sosialt, hvordan de er i samspill med barna. De kan ha vært best i klassen og fått toppkarakter på skolen, men allikevel være elendig til å engasjere og kommunisere med barn. Man ser og hører i talentkonkurranser at folk er flinke til å synge/spille, men dommerpanelet mener de mangler dette litt uhåndgripelige "det lille ekstra". "Det lille ekstra" er også noe som er utrolig viktig i en barnehage, det er jo dette som en det uvurderlige samspillet/ kjemien mellom en voksen og et barn. Dette burde vært kartlagt, vurdert og en del av utdannelsen til pedagoger og assistenter. Det er så mye mer viktig med det trøstenfanget og den type trygghet, som du snakker om, enn all mulig slags kartlegging. Den perfekte verden, det perfekt utdannede barnet/voksne finnes ikke og vil aldri kunne realiseres. Vi er heldigvis (vil jeg si!) for uforutsigbare og strengt tatt for menneskelige, til å kunne oppnå noe sånt. Vær så snill kjære politikere og medmennesker. La oss bevare det lille vi har igjen av medmenneskelig kontakt i dagens teknologiske samfunn. Sønnene mine lærte altfor tidlig å dra fingrene over en skjerm. Barn lærer det fort nok, så la de heller få lære å være barn lenge nok. La de få bruke egen fri fantasi, noe som er utrolig fantastisk å oppleve. Kom heller og se hvor godt det er å være en del av frileken i en barnehage. Smilende/leende barn og voksne = den perfekte verden for meg.

Takk igjen for engasjerende lesing en mandags morgen Eivor.

Klem til deg fra tvillingmamma og barnehageansatte Marte

Veldig bra skrevet! Som mor til tidligere barnahage gutter, kunne jeg nok ha skrevet et blogginnlegg selv som oppfølgeing til ditt innlegg. Barnehage er noe vi alle har meninger om.... fordi vi har erfaringer med den! De fleste sender barna dit med en klump i halsen og kanskje også som meg, noe motvillig! Vi har høye forventninger til faglighet, og at barna blir møtt, sett, hørt og forstått, at de får leke, utfolde seg og lære, at de blir møtt med omsorg og opplever trygghet. Jeg ønsker større tetthet av voksne, og mer kompetanse blandt de voksne som er nærmest barna. Ikke at kompetansken skal sitte på kontoret og at de ufaglærte skal være nærmest barna! Stå på !!!!

Hei! Jeg har en sønn på 13 år med impressive språkforstyrrelser. Det ble ikke oppdaget i barnehagen. Han hadde et adekvat språk, lekte og gjorde seg forstått, men forsto alså ikke alt som ble sagt. At han hadde språkforståelsesvansker ble ikke oppdaget før han gikk i 2. klasse på skolen, da begynte han å spørre om hva ord betydde. Helt vanlige ord som jeg trodde han kunne. Han var frustrert i timene og hang etter i lesing og skriving. Han ble utredet og tiltak ble satt i gang i slutten av 3. klasse. I 6. klasse fikk han diagnosen impressive språkforstrrelser (språkforståelsesvansker. Det kunne blitt oppdaget mye før hvis han hadde blitt kartlagt allerede i barnehagen.

Førskolelærer

Førskolelærer

Hei

Dette var veldig bra skrevet. Det er mye i vår barnehageverden som ofte føles at noen som ikke har greie på hverdagen synes er en god ide. Mer og mer tid borte fra barna er en trend i dette synes jeg. Jobber selv privat og det værste er at nå reguleres så mye at det å være privat er snart ingen forskjell fra å være kommunal - hva er da vitsen? Gode førskolelærere vet hvordan jobben skal gjøres og hvilket fokus de skal ha. Veien dit finner de gode selv via sitt pedagogiske grunnsyn. De som da ev ikke er gode, har arbeidsgiver et ansvar for å gjøre gode eller rett å slett fortelle dem at de ikke passer til yrket. Oslo kommune legger nå ut en del barnehager på anbud til de private og hva krever de? Jo at man følger det som kommunene har bestemt skal gjelde i de kommunale barnehagene. Noen av oss har skiftet fra kommunalt til privat nettop fordi vi ikke synes alle kommunale pålegg og "gode påfunn" er det beste for barna, og at vi selv vet hvordan vi kan gi barn en god hverdag med tid for lek, vekst og utvikling. Læring via lek! Noe overordnet er bra, men det virker som det har blitt en trend for politikere å komme med "gode forlslag" for småbarnsforeldre slik at de skal beholde/få velgere. Det høres fint ut, men vi som kjenner innsiden av barnehagehverdagen ser ofte at dette ikke er like bra med tanke på gjennomføring. Ta f.eks kommunens årsplan. Tykk som et vondt år, full av fine ord. Meget bra dersom denne gjennomsyrer samtlige ansatte ut i fingertuppene, men jeg betviler at alle kan innholdet i den. Hvem gidder å lese den? Mye jobb med å lage den (tid vekk fra barna) og da til hvilken nytte, dersom ikke foreldre leser den og ikke samtlige ansatte følger den til punkt og prikke? Mye handler også om generell informasjon - hva har det i en årsplan å gjøre? Lag en informasjonsbrosjyre med dette som er grunnlegnnende og skal være barnehagens pedagogiske plattform. Gi den ut en gang så kanskje noen fatter interesse for å lese den. Skulle ønske noen sa stopp, men det ser ut som at dette ikke skjer og at private aktører godtar at kommuen skal diktere dem. Heier på deg Eivor som er tøff og står fram og går ut offentlig og sier hvordan tingenes tilstand faktisk er.

Så bra skrevet:)

Om målet er at minoritetsbarn skal bli flinkere i norsk før skolestart, så er det jo forsket på at barn som først og fremst har lært seg sitt eget morsmål godt nok, også er de barna som har lettest for å lære seg norsk. Synes fokuset heller burde ligge på tospråklig opplæring i skolen som ble fjernet i 92/93. Etter dette har det jo vært en økning på henvisninger av elever med minoritetsbakgrunn til ppt tjenesten.

Utrolig bra skrevet! Håper politikerne får med seg dette...

Så utrolig bra skrevet !

Selv har jeg aldri jobbet i barnehage, men har to små på 1 og 3 år, som jeg hver dag sender i barnehagen.

Jeg blir så glad når jeg merker hvor flinke de ansatte i bhg er, hvor mye omsorg de har for mine barn, hvordan mine barn smiler og vil ha en kos av dere ansatte når de blir levert om morran - og hvordan jeg kan dra på jobb med en GOD følelse inni meg fordi jeg vet at mine barn har den omsorgen de trenger og at de blir sett for den de er !Eneste jeg skulle ønske var bedre, var at det var enda flere ansatte per barn....men dette er jo politikerne sitt ansvar, og der har de feilet gitt !

For meg er det MYE viktigere at mitt barn har trygge fine dager, med lek, omsorg, kos - enn å være best i norsk når de starter på skolen.....dessuten tror jeg som du skriver at små barn lærer jo nettop av lek ! Og dersom man kan klare å skape trygge fine barn, så har man et godt grunnlag for læring senere i oppveksten og når skolen starter !

Jeg har STOR respekt for dere som jobber i både barnehage og skole, og skulle ønske det var DERES meninger om hvordan ting burde være - som ble vektlagt mest ! Det er tross alt dere som jobber med dette.....

Godt formulert Eivor. Har du hørt om "Å by barnet opp til dans", og hva tenker du eventuelt om det?

Jobber med en masteroppgave rundt danseskjemaet, og tar gjerne imot tilbakemelding fra engasjerte barnehageansatte.

Veldig bra innlegg. Dette er jo bare nok et eksempel på byråkratiseringen som foregår overalt. Flere og flere ressurser går til papirarbeide på områder hvor det som åpenbart trengs er ressurser i felt. Som du setter fingeren på er barnehager et felt men også eldreomsorg, politi og helsevesen generelt så er det tilstedeværende personell som brukerene etterspør. Ikke enda flere skjema, rapporter og folk på et kontor.

På enkelte områder er systemer og planlegging viktig men primært er dette i 'harde' displiner som konstruksjon, veibygging og den slags. I 'myke' oppgaver som omhandler mennesker er det forstatt menneskelig kontakt og oppfølging som er det primære og det kan ikke erstattes av papir og systemer.

Hilsen en ingeniør

Hvorfor kan ikke barn få være barn? Hvorfor er det så viktig att di skal lære så mye, utenom det di lærer i lek og sammen med andre. Jeg har hatt to i barnehagen selv og for meg var det viktigst att di hadde det fint og trivdes. Barn er barn, og bør få være barn. Di lærer tidsnåkk alt det andre.

Politikere!! Hold dere til det dere har greie på. I alle år har barn lært å snakke, lært andre språk og dialekter kun ved å leke med andre barn, samt ha tilgang på voksne de kan snakke med. Hva i huleste er annerledes nå? Påstår politikerne at barna er dummere nå enn før? Barn oppfatter det samme i dag som for 40 år siden. De fanger fortsatt opp det meste. Verre er det med de barna som ikke går i barnehage og som har foreldre som ikke snakker norsk. Men, er det de barnehageansatte som skal lære mer av den grunn?? Jeg bare spør........

For en viktig - og riktig kronikk. Det er helt ubegripelig hvordan visse politikere vender det døve øret til kompetansen de burde lyttet til.

Heder og skryt til skribenten! Dette er relevant på mange felt i samfunnet. Dette er sprengstoff. Det er dags å tenne på - dags å stille krav til politikerne. Og oppfyller de ikke kravene, da er det bare å ta med seg sin dumskap og gå. Vi trenger kloke ledere! Klokskap inneholder kunnskap, erfaring og en smule ydmykhet.

Herlighet for en viktig sak du tar opp! Og jeg er så uendelig enig!

Takk takk takk! Håper flere leser dette! Og at politikerne kan tenke seg litt om

Takk for et bra innlegg. Det er ikke mange TRAS forkjempere som har kastet seg ut i denne diskusjonen. Det barnehagene trenger er større plass og flere personale. Barna må få skjermet leken. Barns naturlige læringsform er gjennom lek.Leken er en gavepakke til læring og barnehagens personale må legge tilrette for hjelpe barn som ikke kan leke.Ikke bruke tid på en masse skjema arbeid og urelevante kurs i arbeidstiden. Politikere som skal mene noe må vite hva som faktisk skjer i barnehagen.Hva med å prøve seg som vikar noen dager?

Stakkars unga! Unga i dag treng voksne som ser dem og som bryr seg. Gode fang,gode språkmodella og voksne som har tid! Unga i dag treng ikke Ipad, Pc osv.i barnehagen. De treng å knytte kontakta, sosialisering osv. Har jobba snart 40 år i barnehage,og kjenner at jeg er lei av å bli fortalt hva som er best for ungan uten at noen har spurt oss som står oppi det hver dag!

Da hadde kanskje ikke oppstart skole som 5 åring vært et tema om det hadde vært mer fokus på det du tar opp!!!

Kjempe fint skrevet.per dagsdato skal vi ikke i følge barnehageloven arbeide med.kartlegging av enkelt barn.der er kunn hele grupper.pålegger kommunen barnehagene dette,bryter de med loven

Takk for at du har satt ord på sånn som det er. Utviklingen de siste åra i barnehagen har gått feil vei. Pedagogene må bruke masse tid på dokumentasjon, da blir fagarbeiderene mye alene i gruppa. Åpningstidene strekkes men ikke mer bemanning, burde vel si seg selv hva resultatet blir? Håper mange leser og at det snart trenger inn til de som sitter på toppen i systemet. Noen sukk fra ei som 'gikk tom' i jobben som jeg elsket. Har nå måttet velge en ny vei. Til dere som står på, støtter dere der jeg kan. Barna er vår fremtid, dyrebare og trenger oss.

Det er jammen meg sant det du skriver. Jeg jobbet i barnehage fra 1989-2006. Begynte å jobbe på småbarnsavdeling 0-3år,og hadde to jenter som ikke harde lært seg å gå enda. Dessverre så ble småbarnsavdelingen omgjort til stor avdeling som de andre to avdelingene av økonomiske årsaker. Jeg var bare en ufaglært assistent men hadde en 100% fast stilling og trivdes veldig godt med det. Var veldig fornøyd med avdelingslederen min og følte meg som en likeverd. Da det med tiden ble mer pedagogikk i barnehagen og betydelig mindre tid til kos og frilek forandret jeg retning i yrkeslivet. I dag har jeg en veldig fin og meningsfull jobb i kommunen. Jeg ser viktigheten av å ha barna i barnehage,men synes det er synd at leken blir ødelagt pga pedagogikk. Ungene begynner på skole,mange før de fyller 6år,og går på skolen i 10 år som er obligatorisk. Så kjære politikere,la unger være unger sine første leveår.De tar imot lærdom mye raskere enn oss,og det er på dagtid det er best tid og rom for lek og moro.

Mange poenger, men virker ikke som du ser det store bildet her. Det er ingen som sier at du som person ikke har tilstrekkelig kompetanse. Det er snarere identifisert et behov generelt i Oslo på at denne scorer svakt på språkutvikling (naturligvis grunnet uforholdsmessig mange innvandrere som ikke lærer norsk hjemme). Derav er dette altså et tiltak generelt for Osloskolen for å motvirke dette. Ser ikke noen grunn til at dette skal være gjenstand for kritikk, med mindre du da mener at dette overhodet ikke er et problem for noen barnehager i Oslo, på tvers av hva det brede fagmiljøet har identifisert.

Veldig bra skrevet! Jeg vil ha sånne som deg til å ta meg av mitt barn når hun nå snart skal starte i barnehagen. Jeg har tro på at hun får den tryggheten og omsorgen som trengs for at hun selv tar iniativ og utforsker i lek og læring. Takk til dere som jobber i barnehage, både ufaglærte og faglærte. Dere gjør en viktig og GOD jobb. Får håper dere fortsetter å få tid (og kanskje enda mer også) til lek og kos med barna.

Fra et lærerhjerte: http://drasammen.blogspot.no/2013/11/om-tauhopping-og-viktig-lring.html

Hei!

Utrolig interessant å lese dette, Eivor!

Jeg har etterhvert mange års erfaring som leder i kommunal forvaltning. De siste årene også som rådmann. Jeg er generelt sett stolt av hvor mye fagkompetanse som finnes i kommunene. Du er et synlig bevis :) Men mest av alt griper du meg i det at du ser de aller viktigste her; barna. Du viser en forståelse og stolthet for det du holder på med. Mye av det er nok tilegnet gjennom din sterke formelle bakgrunn, men viktigst av alt i kombinasjon med det mennesket du er.

Man kan være uenig om ulike mål, strategier og retning. Men generelt sett skader det aldri å lytte til de"som har skoene på"...

Fantastisk bra! Dette blir en hit blant småbarnsforeldre på FB :)

Fantastisk bra skrevet. Du setter ord på alt det jeg føler selv i forhold til dette. Kjempe flott at noen tar tak å sier det som trengs å sies. Stå på!

Dette brevet skulle vært lest opp høyt og tydelig for mange! Utrolig flott skrevet !

Fantastisk godt skrevet, Eivor! :) Er mamma til en gutt på 2 år og er opptatt at ungen min får godt nok oppfølging og trygghet i bhg, har nok voksene rundt han! TV og IPad han kan lære å bruke da han blir større! Vil at han blir glad i sang og bøker og leker, vil ikke at han blir ''en digital unge'', han er jo bare 2 år!!!

Håper at politikene få lest bloggen din og begynner til å tenke!!!!!

Maria: takk for svar:) Det forstår jeg veldig godt! Jeg er faktisk fra Gjøvik., godt å høre at de henter impulser fra flotte mennesker som deg:)

matti: hehe, mange som mener det ja:)
Takk for at du leste!

Tusen takk for at du tar deg tid til å skrive dette!Faglig tyngde og praktisk erfaring slår beina under det meste. Klem, bløtkake og fyrverkeri til deg! Utrolig viktig stemme i det hysteriet som er i ferd med å vokse seg altfor stort rundt unger, oppvekst og læring.

Anonym: ja, man må kunne sitt fag. Og da er det problematisk at de som gjør vedtak ikke kan det, og ikke rådfører seg med de som har kunnskap.

Bente: takk for kommentar! Lykke og glede nedprioriteres når man stadig skal måles og fokusere på ren innlæring. La oss ta tilbake gleden, og leken!

Hedvig: Tusen takk for kommentar. Tror den heldigvis har nådd endel politikere :)

Johan Esperum: Helt enig. Naturlige situasjoner fungerer best for barn ( som for voksne.) Det er tydelig at du har lagt merke til et særtrekk, og noe av det viktigste i arbeid med barn- nemlig å bruke barnas egne initiativ og uttrykk. ha en god dag!

Vidar: Takk for at du valgte å gjøre den denne gangen!
Og takk for at du leste:)

Roar Bakke: Tusen takk for god og innholdsrik kommentar. Helt enig. TRAS er en liten del av det, men representerer en utvikling som er på vei i helt feil retning.

TankeTom: Det er litt av poenget her. Barn trenger først og fremst voksne. Vi trenger flere førskolelærere. Men det kan ikke politikere gå ut og love, eller sette som et tiltak- siden de allerede mangler over 4000 med dagens standard. Jeg vet at foreldre vil høre om sitt barn, vite hva sitt barn har gjort- og være trygg på at sitt barn er sett og ivaretatt den dagen- HVER dag. Det er vanskelig for meg å gjøre nettopp det fra et møterom, et kontor eller over en haug med papirer.

Anonym: Det stemmer, det er TRAS. Og takk for hyggelige ord ellers:)
ps. barnehagen har ikke lov til å bruke dette skjemaet uten å spørre deg, selv om jeg vet mange kommuner praktiserer det slik.

Utrolig bra skrevet og virkelig til ettertanke...

Trond Gausemel: Enig. det trengs flere ressurser, ikke flere papirer. En voksen hjelper barnet mer enn en kartlegging. Og gode pedagoger "ser" barnet uten papirmølla.

Alexander Verlo: Ah, tusen TAKK!

Oliver Brenna: Tusen takk for hyggelig kommentar, og for at du leste likevel :)

Anne: Tusen takk for støtten:)

Monica Cecilie: Tusen TAKK! :)

Jan: Enig, det er mye fortvilelse i fagmiljøet over at vi aldri blir hørt og tatt med når det skal vurderes hva som trengs i barnehagen. Takk for kommentar:)

Torfin: Tusen takk! Jeg håper også det, takk for at du leser og engasjerer deg:)

Anette: Enig. Vi vet hva vi trenger, og har sagt det i flere år. Men møter en vegg av papirer.

Ivar: Tusen takk for kommentar, og at for du leser og deler :)

Marianne Holand: Tusen takk for det, Marianne:)

Per: Hei. Tusen takk for hyggelig kommentar. Jeg ser ingen annen vei nå enn å prøve å nå frem ved å skrive- og synliggjøre for alle hvordan det er.
Igjen, takk:)

Marte: Takk for konstruktiv kommentar Marte! Jeg er så enig med deg. ha en god mandag videre :)

Siv: Ja, det er akkurat det. Foreldre og ansatte i barnehagen ser ut til å ønske det samme, og jeg fatter ikke at det hele tiden blir overhørt.
Takk for kommentar :)

Førskolelærer: Vi får jo heller ikke skrive vår egen årsplan lenger. Den som før synliggjorde "oss" er nå en mal hvor vi skal putte inn det vi får beskjed om. Takk for god kommentar:)

Caroline: ja, betenkelig at det brukes 60 millioner på et kartleggingsverktøy som ikke er laget med tanke på de minoritetsspråklige barna.
Takk for kommentar!

Berit: hei Berit. Tusen takk for hyggelig kommentar. De fleste foreldre er nok enige med deg, og dere blir heller ikke hørt. Dere ønsker jo heller ikke at de ansatte skal sitte på kontoret...

Renee: Hei! send meg gjerne mail på eevenrud@gmail.com :)

Ole: hei, og takk for kommentar. Helt enig:)

knut: Takk for kommentar. Å fjerne leken er det verst vi kan gjøre, og jeg frykter at vi er i ferd med å "forme" barndommen:/

Toril: Godt å se at flere engasjerer seg!

Ellen S Grønlund: Tusen takk, og takk for at du leste:)

Solvor Leistad: Tusen takk!

Tore: Tusen takk for kommentar. Dette er en økende tendens i dagens utdanningssystem, og det er på tide å stoppe opp og se litt på hva som egentlig skjer. Takk for at du leste :)

Kine Marie: Takk for at du leste !

Nina: det har jeg invitert til flere ganger ,men de er ikke særlig lystne på praksis i barnehagen. En sa "jeg har ikke kompetanse nok til å jobbe i barnehage, så takker nei."

gunn: Helt enig med deg, takk for at du leste !

Kjersti: Takk for at du leste. Femåringer i skolen...jeg er imot.

maylinn: det har du helt rett i. Og jeg vet mange ikke har tingene i orden der heller. Man kan ikke gå inn å kartlegge barn- ikke et eneste ett uten å gjøre foreldre oppmerksomme og få klarsignal for å gjøre det.

Anonym: ja, jeg lurer på hvor mange timer det faktisk er 3 stykker tilstede sammen med barna. Ikke mange. Men det er det bildet politikere ofte tegner av barnehagen.

Lise Nedrud: Takk for kommentar! Det er økonomiske årsaker til det meste som skjer i barnehagen, og det er synd at ikke flere ser at dette er en lettvin løsning som på sikt ikke vil være økonomisk likevel.

Utrooolig bra!!! Søsteren min jobber også i barnehage, og når jeg var yngre syntes jeg den jobben virket såå enkel, man skulle jo bare leke med ungene i noen timer for så å sende de hjem. For noen måneder siden ble jeg med søsteren min på jobb, og forsto fort at jeg har undervurdert den jobben. Dere som jobber i barnehage gjør en utrolig bra jobb, som også kan vere krevende :-)

Camilla: Å, tusen takk for hyggelig kommentar :)

http://www.pik.no/201101.shtml

Emilie Widell Buøy

Emilie Widell Buøy

Dette var innmari klokt!

Christopher Steffensen

Christopher Steffensen

Utrolig bra skrevet! Jeg kjenner flere som kjemper mot systemet, slik som deg. Det må være utrolig frustrerende...

TAKK! Du traff rett i hjertet.

Hilsen mamma til to små og datter av logoped - og som er litt over gjennomsnittet opptatt av språk... Og at barna blir sett - DET er det viktige i språkopplæring og generell utvikling.

Jeg lurer på hvor mange slike innlegg må skrives - av pedagoger, helsepersonell og andre fagfolk over hele spekteret av offentlige tjenester - før man endelig innser at dagens politikere og økonomer virkelg ikke er dugenes til noenting. Kjempebra skrevet - og et flott bidrag til krigen mot New Public Management.

Ivan Nøstdal Takle

Ivan Nøstdal Takle

Når makt kommer i hodet og penger på bordet er det ikke nødvendig og spørre de som blir "rammet", dette tiltaket er direkte frekt mot voksne som utdanner seg innen omsorg. Jeg vet litt av hvert angående barns utvikling takket være min samboer som er utdannet barne- og omsorgsarbeider, for jeg lytter. Hun har kunnskaper, omsorg og teknikker for å kommunisere med barn uten særlige språkkunnskaper. Hun er veldig smart og bryr seg om hvert enkelt barn, for hun tenker ikke litt på at et barn er en statistikk for kommunens inntekt.

Dette tiltaket "TRASS" er et bevis på makt og penger. Byrådet vet bedre om hver barnehage og hva som skjer hver dag og hvilke "Problemer" barn har, mye mer en det som faktisk jobber hver eneste dag med barns utvikling.

Er litt ironisk at de vet alt om barns utvikling, uten å noen gang være tilstede i en eneste barnehage, og hørt på de som arbeider i barnehagen og høre på tiltak de faktisk vet fungerer. Men nei et barn er en statistikk til å tjene mer penger, en statistikk til "bedre" utvikling og en statistikk til en bedre hverdag for kommunens inntekt.

Barn har en rett, det er en barnelov og regjeringen vet hvordan de skal håndtere dette! Tror de, men hver heller noen dager eller uker i forskjellige barnehager og observer, lytt og delta. Det koster ikke penger og kanskje vi kunne ha lært noe av barna og voksne som er i barnehagen hverdag!

Som barnevernspedagog(i barnehage) og mamma har jeg for meg at jeg har lært et og annet om hva barn trenger de første årene i livet.(Og lenger for den saks skyld) Jeg tenker de trenger kjærlighet, omsorg, tid og trygge voksenpersoner. Og at de får være barn som utforsker nysgjerrigheten sin gjennom lek og samspill med andre. For mange barn i Norge er barnehagen en svært viktig arena for å få disse opplevelsene. Jeg kjenner jeg blir trist og lei meg når jeg tenker på alle barna jeg er oppriktig glad i kanskje ikke skal få den tiden og oppmerksomheten de fortjener fra meg. Jeg begynner å lure på om ingen av disse politikerne har barn, kjenner barn eller i det hele tatt har sett et barn. Det virker ikke sånn.

Veldig bra formulert og med godt innhold! Tillater meg å dele innlegget på facebook.

Anki Ødegaard

Anki Ødegaard

Flott. Det er bra noen forteller at Keiser'n er naken ;-)

Hei,

Det er mange gode og viktige tanker i kommentarfeltet og i innlegget.

Men jeg stusser over at du som fagperson nærmest argumenterer mot faglig påfyll og den pedagogiske forskningen (http://www.statped.no/Global/1_Tema/Spr%C3%A5k%20og%20talevansker/Spr%C3%A5k%20og%20talevansker%20dokumenter/Spesifikke%20spr%C3%A5kvansker/Ibsen.pdf) som jo danner grunnlaget for din utdannelse. Ingen trekker fagligheten din i tvil, men mange barnehageansatte har likevel sikkert godt av en forskningsoppdatering. Det er jo reelle utfordringer med store konsekvenser for barns skolegang vi snakker om - og jeg har hørt flere lærere sukke over at tiltak blir satt inn for sent.

Selvsagt er det en viktig debatt om det er riktig å bruke så mye tid og penger på dette, men en så viktig debatt bør med fordel være litt mer faglig enn den litt kunstige motsetningen mellom "lek, nærhet & omsorg" på den ene siden og "læring, måling, kartlegging" på den andre. Vi bør ha litt av begge deler, og vi bør lytte til fagpersoner - også de som legger grunnlaget for den utdannelsen Eivor Evenrud viser til i sin argumentasjon.

Hei Eivor.

Takk for ett langt, litt trist, og veldig viktig innblikk, i en del av hverdagen, i den norske barnehage.

Min datter har begynt på skolen for tre år siden, så vi er forbi barnehagetiden.

Men jeg husker godt flere endringer i rutiner og metoder i barnehagen. Skriv om ditt, og skriv om datt, som skulle endres, slik alt skulle bli så meget bedre.

Jeg husker ikke om det ble bedre eller dårligere.

Men det jeg husker, er hvordan min datter ble tatt imot når vi kom i barnehagen.

At min datter løp de barnehageansatte imot med åpen armer, og de mot henne. Det husker jeg godt.

At de (nesten alltid) hadde tid til å se min datter. Det husker jeg godt.

Og når jeg forlot barnehagen om morgenen, visste jeg at min datter var glad, og trygg. Det husker jeg godt. Det gjorde meg glad og trygg. Og det gjør det fortsatt.

For jeg er overbevist om at den gleden og tryggheten min datter opplevde i barnehagen, har hun tatt meg seg videre i livet. Og at alt bygger på alt.

Så bevist eller ubevist, i større eller mindre grad, vil hun ha det med seg for alltid.

Jeg takker barnehagen for dette.

Jeg takker de barnehageansatte for dette.

Jeg takker deg for dette.

Så fortsett å bruk så mye du kan av tiden din på det du mener er viktigst.

For jeg er sikker på at det er du, som er sammen med barna, som ser hva som er det best for barna.

Takk for det du har skrevet, det er meget godt observert. Jeg har jobbet litt i barnehage og på skole men er ufaglært, og har hatt fire barn selv. Min observasjon, og jeg tror faktisk jeg har vitenskapen med meg på det, er at barn bare lærer de første seks årene av sitt liv. Barn kan ikke annet enn lære. Lære er alt de gjør hele tiden, ikke bare gjennom det vi lærer dem men også gjennom det de observerer, miljøet de lever i. Bruce Lipton, cellulærbiolog, har forstått mye om hvordan vi lærer og hva som er viktig.

Kjenner du til boken Momo og kampen om tiden, skrevet av Michael Ende? Det er en bok jeg vil anbefale alle å lese. En voksen barnebok.

Dette du tar opp fra ditt sted gjelder ikke bare barnehagen, det gjelder hele samfunnet og alle deler av det, særlig der det er mennesker og omsorg inne i bildet. Det virker som om vi alle er i ferd med å bli varer fra vugge til grav og det gjelder å få høyest fortjeneste ut av oss på enklest mulig måte.

Takk for at du tar bladet fra munnen. Stå på!

Du ser du har stor støtte i ryggen :-)

Et fint innlegg, men vil også påpeke at Bergen har TRAS registrert (ikke testet som flere skriver) siden 2006. Jeg synes dette er et utrolig flott verktøy som støtter mitt språkarbeid og lek med 2-6 åringen. Det krever litt arbeid men når det ligger under hunden er det som å trekke frem andre ting. Du tilrettelegger for lek og aktivitet slik at du ser barnas utvikling. Og for de flerspråklige brukes et annet verktøy.

Men jeg er så enig i mye du skriver. Den viktigste kampen vår er voksentettheten. Voksne som ønsker å jobbe i barnehagen og som er mentalt tilstede i arbeidet sitt. Som kan bekrefte Carolines jakt på gaffelhjernet, og få erfaringer med gaffel og vaffel. Dette sikres ikke med mindre voksne og flere barn per voksne.

Jeg vil også slenge på at jeg hadde tatt i mot 1 iPad med åpne armer, for det beste minnet med det verktøyet er når du kan ta den med på en foreldresamtale og støtte opp samtalen med bilder som viser foreldrene til barna hvilke læringsmiljø de er i.

Meget god tekst - jeg jobber med sånne ting som får mennesker til å funke med andre mennesker og irriterer meg grønn over at det finnes så mange "fagidioter" der ute som ikke skjønner viktigheten av å la flinke folk få gjøre jobben sin i fred.

Stå på!

Hilsen Morten Besshø // Karriereverkstedet

Fantastisk Eivor! Stå på! =)

Fine tanker du kommer med i innlegget:) Er selv pedleder og mener dette er en meningsløs måte å kaste bort 60 millioner på. Dessverre finner vi barnehageansatte oss i for mye. Vi burde stått sammen for det vi mener, så kanskje barnehagen kunne bli enda bedre for barna enn det er i dag. Mer voksne sier vi, mindre sier Ødegård. Barn skal lære, lære, lære og Oslo kommunes måter og løse dette på er å sende de voksne på kurs! 0 kr inn i barnehagedrriften eller til fler ansatte. Er bare trist!

Utrolig bra skrevet og dette viser at du antakelig er dyktig i jobben din! Jeg har 2 barn i barnehage og er imponert over hvor mye læring som skjer i lek sammen med de ansatte i barnehagen "vår". Det jobbes bevist med språk, sosial kompetanse, motorikk, tall osv i lek. Denne læringen trenger nok voksene og små nok barnegrupper til at alle blir sett. Det handler ikke om tekniske hjelpemidler, men kompetente voksene med tid til hver enkelt barn. Så trist at politikere kaster penger ut vinduet i stede for å søke råd hos ekspertene, nemlig de ansatte i barnehagene rundt om. Lykke til med engasjementet=)

Hei bra skrevet,jeg har minåritetsbakgrun og har et barn i barnehagen og han fikk ikke så bra start i barnehagen fordi i barnehagen ble han sett som annerledes og han kunne ikke snakke pluss ikke skjøne norsk.Vi som foreldre som kjente han som blid og veldig glad gutt fikk vi vite at han slett veldig i språk og sosialt og allt annet og som foreldre er ikke lett å høre .de dagene han begynte skule pedlederen slutte så kom en annen og så var hun gravid da skule hun i permisjon etter en tid etter han ble kjent med voksne og barn so skule han få ny ped leder plus mye sykdom første året etter sommerferie så begynte han å snakke litt så ble allt bedre og han har stort framskritt men vi slitter veldig her i Norge fordi det er mye fokus på andre ting en barna selv som du sier di lærer av lek og av verandre da og ved å ha en voksen ved siden av.jeg har jobbet selv som vikar i barnehage og vet allt det og vil ikke si allt som skjer men det er trist at barn blir ikke hørt !

Stå på Eivor!

Du har fantastiske poenger.Som nyutdannet for 2 og et halvt år siden opplevde jeg mye krasj. Jeg var forberedt på en engasjert hverdag hvor jeg skulle prioritere tid og å være til stede. Jeg møtte så mye motgang. Det var ikke nok voksne til å ha tid til noe som helst, og vi skulle gjennom så mye og jeg var frustrert over voksne som ikke så sin rolle. Jeg har holdt på å bukke under mange ganger. Tenkt at det er jeg som ikke mestrer. At ikke kunnskapene mine om barns utvikling holder mål. Og en evig følelse av å ikke strekke til på samvittigheten.

Da er jeg glad det kommer slike flotte ord fra deg. De setter lys på utfordringene. Og ansvarliggjør de som bestemmer.

For hvorfor får ikke vi som sitter på kompetansen spørsmålene? Hvorfor får ikke vi bestemme hva som er viktig?

Fantastisk godt gjort! Du er fantastisk! godt noen sier noe!!! Ellers i samfunnet føler jeg mye samme makt, struktur og hvordan samfunnets boks blir mindre og mindre. en ting er oss voksne, men at vår fremtid som er barna våre skal vokse opp og formes av galskapen fyller meg med sorg... jeg er selv ikke utdannet, men jeg er mor til 3. Og føler det ikke er så mye annet å gjøre enn å følge med maktesløs.

Har du noen råd/tips til hvordan oss foreldre kan forholde oss til dette. Har vi virkelig ingenting å si iforhold til våres barns oppvekst..?

Jeg har jobbet med Tras KARTLEGGING (ikke test) i Bergen i mange år. For å jobbe med det, må du være mye sammen med barna, og det er i leken du observerer det meste. Samtidig kunne en tilrettelegge hvis en så at noen barn trengte mer på enkelte områder. +Tulleevebtyr for å jobbe med uttale, bøker, spill, rollelek for å lære begreper, rim og regler (sang) for å bli språklig bevisst. Dette er jo ting barn liker og stor sett synes er kjet og en er jo mye sammen med barna også. Har barn uttale problemer, så hører vi det, Har de dårlig språkforståelse er det vanskeligere å finne ut. Jeg liker Tras, og trekker frem med store ord alt barnet mestrer når jeg snakker med foreldre, og trenger de å øve på noe, er de som oftest glad for å samarbeide om det også. Det kan være enkle ting som lese, synge, rime eller beskrive for barnet. Gull vært for et hvert barn.

Utrolig bra skrevet og dette viser bare hvor dyktig du er i jobben din og hvem du prioritere å bruke tid på! Jobber selv som assistent i en bhg og jeg mener selv at vi er der for barna, ikke for politikerene!!! Hva skjedde med at barn skal få lov til å være barn?? Og barn lærer hele tiden, spesielt under lek og være sosial med andre barn og voksne. Vi trenger flere voksne per avdeling så vi kan få mer tid til hvert enkelt barna....ikke mere kurs om ting som er helt normalt at vi gjør i en hverdag!!!

Godt at du sier det du mener, all ros til deg og jeg støtter deg!!

Reflektert skrevet, glad det finnes mennesker som deg som ser de små barna med proffe øyne. Merkelig at de som bestemmer hva som er best for barna ,ikke jobber eller har erfaring med barn ( barnehage/ skole). Takk for jobben du gjør

Mari Sophie: Takk for kommentar. Og takk for ar du leste:)

Georg: Ah, enig! NPM...det går ikke stort lenger :/

Gislaug Paula: Takk for kommentar. Blir bare glad for at dette deles :)

Anki Ødegaard: haha, ja!

Erik: Tiltak blir ofte satt inn for sent- fordi pengene er brukt opp. Jeg er ikke imot forskningsoppdatering, men det er mye annet som må på plass først.

Utrolig bra skrevet! Går selv på Barn og Ungdomsfaget, og opplever hvor lite vi som jobber med barn får igjen for det. Hvor lite vi som er med på å forme barn. Gjøre barn klare for framtiden. Vi er de som kan skape store stemmer i den nye generasjonen!

Du har min støtte i dette utsagnet.

Hege: Har selv vært på TRAS-kurs 3 ganger tidligere, så kjenner godt til det. Bruker du minokart ellers? Angående I-pad, så får ikke den brukes til å ta bilder med, kun språkopplæring, så slik sett er den ikke særlig til hjelp på andre områder for meg. Nå er sikkerheten også så stor i kommunen jeg jobber, at jeg ikke har tilgang til å legge inn bilder noe sted heller. Så ja, det du beskriver der- som jeg også vet foreldre har stor glede av, det har jeg ikke mulighet til pga. sikkerthet.

Morten Besshø: takk for kommentar :)

Elise Gegauff: Hei Elise! Tusen takk for kommentar, og for at du leste :) Håper du har hatt en fin dag, og får en like fin kveld. Jeg digger deg! :)

Anders: Takk! "kan du ikke prøve å få barna til å bruke litt mindre smør på brødskiven?" " Kan dere ikke samle doruller eller spørre om foreldre kan ta med hjemmefra- så kan dere bruke de i forming?" Sånn er det. I forhold til miljø så er det fint, men at det er økonomi som ligger bak- blir bare merkelig når man ser hvilke prioriteringer som blir gjort.

Kari Bue: Tusen takk! Å ha mindre barnegrupper er vesentlig i språkarbeid. Nå om dagen blir det større barnegrupper, og politikere sender ansatte på kurs for å kunne gå ut og si at "dette har de fått kurs i, så vi er trygge på at det blir ivaretatt." VIps så ligger byrden over på de få voksne i barnehagen som fortsatt jobber der :/

Anne: Nøyaktig det lurer jeg også på. "Praksissjokket" er et begrep jeg stadig hører. Bør det være sjokk å komme ut i jobb etter endt utdannelse? Nei.

tulla85: Hei, og tusen takk for kommentar. TRAS kan ikke brukes uten foreldres godkjennelse. Vet ikke om politikere har tenkt på dette, men hvis alle foreldre sier nei til dette kartleggingsverktøyet, så vil jo også pengene de har brukt på innkjøp til alle skjemaene/veilederne/tiltaksbøkene være ganske overflødig ?!
Ellers så hjelper det å engasjere seg, og å si ifra til styrer/enhetsleder i barnehagen. Still spørsmåltegn ved budsjettprioriteringer rett og slett.

irene: Tusen takk for kommentar! jeg er enig:)

Torunn: Har stusset på det samme selv. Har invitert flere politikere og andre beslutningstagere til å ha praksisdag i barnehagen, men får ikke svar gitt.

Fantastisk skrevet!!!Rørte ved hjertet mitt iallefall <3

Mina: Tusen takk, Mina :)

Morten Kirkebø

Morten Kirkebø

Tusen takk for at du bruker tid og energi på dette! Jeg er selv barnehagelærer og ser virkelig det du ser, og setter ord på her.

Helt utrolig bra skrevet, sitter med gåsehud her. For oss foreldre som har barn i barnehagen går dette rett hjem! Herlig med sånn engasjement!!!

Do as I say, not as I do.. Disse som bestemmer ville foretrukket å overlate barna dine til deg enn til robotene de selv er i ferd med å kreere.. Lille Norge burde stikke fingeren i jorda de skryter av snart..

Barna sine.

Morten Kirkebø: Tusen takk! Glad for å nå frem til andre barnehagelærer, selv om jeg håper og tror at dere i utgangspunktet er enig med meg. Vi står ovenfor en skremmende utvikling nå- og vi må si ifra. Snart tar de vel femåringene ut av barnehagen også, og begynner å rope noen år etter om at barnehagen ikke gjorde barna "klare nok" til skolen.

Kaja: ja:/ De er barn, BARN. Lurer på om mange har glemt hvordan det var å være 3 år :/

WOW så utrolig bra skrevet! Så altfor sant det du skriver.

Jeg er 19, men husker godt min tid i barnehagen. Den var fantastisk. Jeg var riktignok tidlig ute med bokstaver, altså lesing og skriving, men dette ble jeg bare enda bedre i gjennom mine år i barenhagen. Jeg storkoste meg. Jeg ble tatt vare på av fantastiske mennesker, som vil sitte i meg til jeg en dag forlater jorda. De lærte meg det jeg trengte å lære, blant annet at jeg, som er enbarn og var vant til å få viljen min både i det ene og det andre, ikke var den eneste i barnehagen. Husker faktisk så mange ganger det ble fortalt meg, at jeg pent måtte vente til det var min tur, og slike ting.

Noe kan jo helt sikkert gjøres, for ikke alle var og er like heldige som meg, men jeg tviler på at 60 millioner kroner og satsing på språk er det som skal til.

Himmel, så utrolig bra innlegg! :) STÅ PÅ!

Fantastisk godt skrevet! Jeg har akkurat de samme erfaringene som du så godt beskriver gjennom Caroline. Jeg skulle ønske de som legger føringer og rammer for barnehagehverdagen kunne ta oss fagfolk på alvor og prioritere å bruke ressurser på økt og lovfestet voksentetthet, slik at barna i barnehagen virkelig kunne fått den hverdagen de har behov for og fortjener!

Celine: Det er dette det handler om! Nøyaktig det du skriver her- slik skal barn ha det i barnehagen. Det skal være fantastisk! Jeg har ofte sagt til de jeg jobber med "Tenk på en voksen som betydde alt for deg i barndommen. Den følelsen- den skal vi gi barna vi er sammen med -hver dag."

Henriette: Tusen takk! :)

Sjekk ut dette:

En kvalitativ studie av pedagogisk leders forståelse av kvalitet i barnehagen:

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fntnu.diva-portal.org%2Fsmash%2Fget%2Fdiva2%3A576271%2FFULLTEXT01.pdf&ei=Ds3mUsHQJoWXyQO69YCICw&usg=AFQjCNHCJKeIJ3YToIw3zm5xT7_d2DLboA&bvm=bv.59930103,d.bGQ

E: Takk! Bra! Ikke mye rop etter millioner til TRAS her. Gledet meg over å se at så mange la vekt på barns medvirkning og tok barna på alvor. Anerkjennelse, anerkjennelse,anerkjennelse- noe mange politikere burde øve seg litt på. I tillegg ser jeg jo at det er de samme tingene som går igjen; for liten tid, for mange nye arbeidsoppgaver, og for lite voksne. Glad for at du har fokusert på dette i masteroppgaven din:)

Lin Klemetsen

Lin Klemetsen

Kjære kjære Eivor. Jeg ble så rørt over å lese dette at jeg måtte felle en tåre. En fordi jeg er mamma, til to jenter og en gutt, der den yngste er 2 år og kaller sin pedleder Tarelin (Caroline) og sjokoladen som på lørdag inntas med ekstremfryd kalles lokkelade-e-så-godt. Rørt fordi du er en førskolelærer som har skjønt at læring skjer mens barnet er, mens hun gjør, mens hun undrer seg og lærer litt av gangen. Et steg av gangen, et ord av gangen, en sammenheng av gangen. Jeg ble rørt fordi også jeg er pedagog, og selvom de barna jeg er sammen med er nysprungne ungdomsroser på livets borkede landevei, så ser jeg også det du ser. "Ikke si at jeg er dårlig mens den politiske intensjonen er god. Si at jeg er god, men intensjonen er dårlig, valg av strategi er for dårlig! Gi barna penger til voksne, penger til materiell, penger til ressurser... da blir vi alle gode" Jeg som lærer vil ikke lære mer, jeg vil kunne lære bort mer. Det er en vesentlig forskjell! Takk Eivor, for at fokuset settes riktig! Tusen takk!

Fantastisk skrevet. Noen år siden min arving gikk i barnehagen nå, men jeg husker hvor frustrerte de som jobbet der var noen ganger. Av ting som ble tredd nedover hue på dem. Av ting de MÅTTE gjennomføre fordi ledelse, politikere eller andre mener det er bra. Jeg jobber i detaljhandel nå, men er sikker på at det er en ting politikere har å lære. Vi vet at de som jobber i butikkene har svarene. DE snakker med kundene hver dag, de vet hva vi skal gjøre for å gjøre det bedre. På samme måte vet du og dine kolegaer hva som kan gjøres bedre. Utfordringen ligger i at dere ikke blir spurt, eller deres mening ikke blir lagt vekt på. Fordi de mener de vet bedre. LYTT TIL DE SOM JOBBER MED DET HVER DAG. Dere har jo svarene. Og det kunne helt sikkert i tillegg spart systemet for masse penger.

Takk for at du deler tankene dine. Dette var STOR lesing!

Yvonne Jeanette

Yvonne Jeanette

Sannhetens ord, spot on og ikke minst en fantastisk formidlingsmåte! :)

Mer av deg, mer av oss, akkuratt slik jeg kjenner på det selv, skulle så bare så inderlig ønske at politikerne så det likedan...

Jeg har selv tatt en pause fra bhg-yrket etter en nesten 10 års periode, nettopp fordi man mister troen når hele kvaliteten raser ned på denne måten.....savner hvordan mye av driften var før hvor hovedfokuset dreide seg mer om kvalitet -og omsorgstid sammen med de små armer og ben...BARNA FØRST!

Takk for et veldig bra innlegg <3

Vicky Maria Hvidsten

Vicky Maria Hvidsten

Tusen takk for at du i jobben din tar barnet på alvor hver eneste dag, Eivor <3 ! Og tusen takk for varmt og engasjerende innlegg i en svært viktig debatt! Jeg synes du er STEIKE TØFF og MODIG som orker å stå i dette!! Ønsker av hele mitt hjerte at din røst skal trenge igjennom byråkratiets meningsløse dårskap! Arne Ruset sier i sitt dikt: "Barnet er inga gåte Barnet er enkelt som ei grankongle Gje det varme og det opnar alle sine frø" Jeg er SÅ enig med deg: La barn få leke, lære og utvikles som barn! Det nåværende skjemaveldet med dets effektivisering og "kvalitetsstempel" kan ALDRI erstatte gode, trygge og tilstedeværende pedagoger. "For barnet vil gårsdagen aldri stå opp fra de døde!" Du har min fulle støtte!

Tor Gudmestad

Tor Gudmestad

Kan si så mye, men nøyer meg med å si et fantastisk innlegg. Måtte alle som jobber med barn være som deg og se barna på samme måte - så får vi bare håpe på at politikerene lar deg og alle andre få bruke tiden der den gjør mest nytte; Sammen med barna!

Takk for at du har tatt dæ tid til et så viktig skriv. Barna i dag e framtida i mårra. Vi ønsker alle en god og trygg framtid, både for oss sjøl og dæm som kjæm etter oss. DU har skjønt kordan vi kan få til ei god og trygg framtid for hverandre, men ka skjer når politikerne ikke har gjort det?

SIV

Otroligt bra skrivet. Du är inte bara förskolelärare du är författare också. Ta även vara på den talangen. Jag kan inget annat än att sitta på sidlinjen och heja på och hoppas på det bästa för er.

Kjære Eivor

Du kjenner ikke meg, og jeg kjenner ikke deg. Men i dag har jeg tenkt på deg. Masse. Jeg leser så å si aldri blogger, men i dag gjorde jeg det. Og det er jeg glad for.

Jeg er glad for at du er der. Jeg vet at du lytter, snakker og leker, lærer bort og lærer av. Og jeg vet at du ikke er alene. Det gjør meg trygg.

På nyhetene sier de av og til at du ikke finnes. I utallige debatter snakkes det om ufaglært personale og om hvordan vi må øke kompetansen - ikke bare til barna, men også til de voksne i barnehage og skole.

Ser du på det, Eivor? Det gjør ikke jeg lenger. Jeg orker ikke mer. I forigårs var det en som sa at barna burde begynne på skolen når de er 5 år - eller rettelse - det ÅRET de fyller fem.

Barna går glipp av så mye lærdom, mener de. Barna har dårlig tid.

Du og jeg vet at de har rett. Problemet er bare at deres svar er annerledes enn vårt. Vi vet at de går glipp av mye lek der de kan lære i sitt tempo, på sine premisser, mens du og dine kollegaer er der og veileder.

Men de hører ikke på oss. De sender oss på kurs. Det SER i hvert fall bra ut når status gjøres opp hvert annet år. Da krangler de om hvem som kan gi oss mest kunnskap.

Jeg skal også på kurs. Jeg skal ikke avspassere lenger, sier de. Da skal jeg kurses. For jeg trenger mer skolegang. Jeg har bare 6 år med høyere studier. I tillegg så driver jeg med faget mitt nesten hver eneste helg hele året og ofte mer i ferien eller når jeg avspasserer. Men jeg kan ikke nok, mener de. Når er det jeg kan nok til å undervise?

Det er frustrerende, Eivor. Ikke sant?

Men jeg skal gå på kurs, jeg. Da skal du vite at jeg skal tenke på deg. Og Caroline. Så mye har du beveget meg i dag. Tusen takk.

Helt til slutt - kjære Caroline - om 10-12 år møtes vi kanskje. Og har du ikke lært deg det som testene vil at du skal kunne, så skal jeg hjelpe deg. Jeg skal hjelpe deg å nå kompetansemålene, selv om jeg egentlig er mest opptatt av at du skal lære å være selvstendig, at du skal tro på deg selv og at du skal finne ut hva du vil gjøre i livet.

Og når du ser på meg med et rart blikk fordi du ikke forsto hva jeg mente når jeg sa "rural" så skal jeg si at "det er bare et fancy ord for landlig og motsatt av urban."

Eller på en annen måte. Kidsa sier sikkert ikke fancy når du er tenåring. Ikke kidsa heller. :)

Så stoler jeg på at Eivor har lagt iPaden der den hører hjemme - i skuffen.

Hva er det som er så galt med å være barn? Hvorfor må de på død og liv gjøre dem "voksen" før de er klar? Å en gang VURDERE å sette barn på skolebenken i en alder av 4-5 er GALSKAP!!! Min 5 åring er overhodet ikke klar for det, han vil bare leke... Være seg selv... Være trygg og bli sett!!!

Tusen takk for at du setter fokus på riktig sted!

Veldig, veldig enig! Kjenner selv jeg irriterer meg over hvordan teknologiske hjelpemidler blir brukt i barnehagen jeg jobber i. iPad-stasjoner til bruk for 2-åringene er etter min mening helt unødvendig bruk av resusjene! Takk for et meget godt skrevet innlegg om en så viktig sak!

Mattias Fröling

Mattias Fröling

Hej Eivor, snubblade över din text och lärde på det sättet känna detta TRAS. Eftersom jag jobbar med lek (fast ur en annan aspekt) och intresserar mig mycket för fenomenet så blir man förskräckt över hur fel det ibland blir. Norge har ju varit ett värdsligt föregångsland med mycket fri utomhuslek, något som rapport efter rapport visar är det bästa sättet för barn att lära sig om sig själv och livet. Alla de där lärdomarna som inte kan läras ut i en lektionssal men som spelar allra störst roll för det framtida livet. Språket lär ni bäst ut på exakt det sätt du beskriver, tillsammans med barnen, genom aktiv interaktion och gemensam glädje. Stå på dig, du och dina kollegor formar barnens framtid mer än någon ämneslärare någonsin gör.

Rett og slett magisk, Eivor - det er det du er <3

Andreas Berg: du også <3

Varme klemmer fra mamma til tre små

Så bra skrevet. Etter 14 år som pedagogisk leder kjenner jeg meg godt igjen i din hverdag. I min barnehage benytter vi oss av TRAS når vi pedagogene gjennom hverdagen ser at enkelt barn trenger ekstra språkstimulering. Dette blir da brukt mer som et observeringsmatriell / sjekkliste om hva som er lurt å se etter enn kartlegging. Fungere fint. Om alle skal TRAS 'ES blir det lett at vi leter etter problem! Stå på Eivor.

Veldig bra skrevet Eivor. Og dette er også et stort frustrasjonsmoment i hverdagen for oss foreldre som en far skrev så veldig godt om i et leserinnlegg for noen uker siden, husker ikke hvilken avis. Men barn skal veldig ofte måles opp mot en norm. Man leser utallige bøker hvor det står ramset opp at, når de er så mange måneder skal du kunne gjøre det, og når de er så mange måneder skal du kunne gjøre noe annet. Og hvis man avviker veldig fra denne normen da er man sein, eller tidlig. På helsekontrollene blir vekt, høyde og eventuelt hodestørrelse sirlig notert inn i et diagram slik at man kan se hvor barnet ligger i utviklingen. Og nå skal språkferdighetene til alle barn måles. Hva er det neste, at man må bestå eksamen i barnehagen for å få begynne på skolen.

La barn få være barn, og la barnehagen være en arena hvor lek og læring skjer på barnas premisser.

Så utrolig bra skrevet! Har jobbet i barnehage og har selv en gutt på 2 der nå!

Og dette er helt klart noe som bør engasjere en hver forelder :)

Anne R, Olaisen

Anne R, Olaisen

Akkurat slik det er det du skriver! Hvem vil jobbe under slike forhold..i lengden

http://www.independent.co.uk/voices/comment/give-childhood-back-to-children-if-we-want-our-offspring-to-have-happy-productive-and-moral-lives-we-must-allow-more-time-for-play-not-less-are-you-listening-gove-9054433.html

Wow! Så utrolig bra skrevet! Jeg blir litt skremt av at det er slik det har blitt idag. For 20år siden var ikke barn blitt forskningsobjekter ennå.. Jeg har selv barn og liker ikke utviklingen. Men vi må vel bare bøye oss for rovdyrene i toppen av pyramiden (politikere)..

Utrolig bra skrevet! Skulle ønske flere som deg, altså folk som jobber på golvet, kunne stå opp og fortelle noe om hvordan ting best kan gjøres. For det er jo dere som VET, så hvorfor vil ikke de som skal bestemme høre!? De burde jo samarbeide med dere! Heier på deg, og andre som jobber for og med folk som trenger at noen gir dem en stemme.

Sissel Marthinsen

Sissel Marthinsen

Takk for et godt og praksisnært innlegg.Et innlegg vi trenger flere av fremover. Synliggjøring av praksis hvor " barnet er satt på bordet" er et viktig motsvar til politikrernes ønske om tidligere skolestart, mer kartlegging, mer byråkrati og mindre tid til barna. Hold fokus, lek mer og bruk samspillet og språket SAMMEN MED BARNA.

Arne Reidar Andersen

Arne Reidar Andersen

Jeg skjønner ikkeno. Hva forsøker du å si ? At det en bør gjøre på jobb er ugreit ? Dersom jeg forstår deg rett er jeg glad privatisering er på tapetet.

Amen! Helt enig i dine meninger. Barn trenger ikke en app og en ipad, de trenger dyktige førkolelærere!! Som har tid til dem. Kan de ikke heller bruke de 60 millionene på å ansette flere i barnehagene?!

Sveinung Bakken

Sveinung Bakken

Amen! Håper noen politikere leser dette blogginnlegget!

JA, akkurat dette! DETTE er bra, dette er riktig! Du har så rett, jeg elsker dette innlegget!

Eitt kjempeflott innlegg. Du set fingeren rett på det som er viktig. Det er i kvardagen og alle dei ikkje planlagte hendingane at borna lærer. Og i den frie leiken har borna trygge rammer for å prøve ut korleis verden kan vere.

Men då er det og viktig at det er trygge vaksne som ser dei og kan vere til stades der og då. Ein må ikkje vere travel med å stykke opp borna og putte dei fint inn i små firkantar i forskjellige fargar.

Trur ikkje me får flotte heile mennesker på den måten.

Utrolig bra skrevet!! WOW <3

Lin Klemetsen: Kjære, kjære deg. Jeg ble helt rørt av kommentaren din. Tusen takk for at du tok deg tid, både til å lese og til å skrive ned de fine ordene. Takk!

Petter: Hei. Ja, det er merkelig at en hel profesjon blir oversett.
Men, likevel- ser ut som det går ann å nå ut til noen nå. Takk for at du leste!

Yvonne Jeanette: Takk for kommentar! Ja, det er dessverre veldig mange som forsvinner fra barnehagen :(

Vicky Maria Hvidsten: Å, tusen takk!!

Tor Gudmestad: Tusen takk for hyggelig kommentar, og for at du leste!

Siv: Håper det går ann å snu trenden litt :) Takk for at du leste!

Ursula: Hei, og tusen takk! Ingen hemmelighet at jeg har en stor kjærlighet til tekst også nei. Hyggelig at du "ser" det også, selv om budskapet er viktigst akkurat her:)

Andreas Berg: Tusen takk. Heia deg!

Tone Anett: I dag ble det heldigvis sagt av politikerne (på nasjonal barnehagekonferanse) at femåringene IKKE skal på skolen. Phu:)

Jannicke: Enig. Det er virkelig ikke det en 2-åring trenger.

Mattias Fröling: Tusen takkf!

Saga: Tusen takk! Klemmer tilbake til deg og dine små :)

Espen: Ja, det er ingen heldig utvikling slik jeg opplever det. Stadig nye skjemar, metoder, "verktøy" og maler for å plassere barn.

Enig med deg!

Veronica: Takk for at du leste! Ser heldigvis ut til at det har engasjert en del nå. Og, som forelder kan man si nei til slik kartlegging. Det SKAL innhentes samtykke fra foreldre før det brukes. Føles det ikke rett- så er det ikke rett.

Ha en fin kveld videre :)

Anne R, Olaisen: Færre og færre :/

sverre: Vi MÅ jo ikke. Prøver å si ifra så godt jeg kan :)

Sissel Marthinsen: Helt enig. Skal fortsette å plassere de "rundt bordet." De kan ikke overses lenger ..

Arne Reidar Andersen: Jeg skjønner heller ikke hva du spør om.. Trodde det kom ganske tydelig frem. Kanskje lese en gang til ?

Elin: Tusen takk for at du leste!

Kamilla Haaland: jaaaa, kan vi ikke det?!

Sveinung Bakken: Ryktet sier at det har nådd noen av de :)

Silje M S: Tusen takk! :)

Signe Libjå: Nei, det er skremmende at barndommen "styres" på denne måten.

Vi må fortsette kampen om å "ta tilbake barndommen."

:)

K R I S T I N A: Tusen takk! :)

Hei Eivor. Supert innlegg og jeg helt enig i det du skriver.

Jeg har selv jobba i barnehage og kjenner litt til dette her.

Barn lærer mest når de får utfolde seg og prøve sjøl. Det var noe jeg måtte lære meg i jobben da jeg først begynte og jeg tror det er en veldig vanlig nybegynnerfeil. At jeg blanda meg litt for mye inn, at jeg ikke lot unga prøve seg fram og lære noe av det, om det så gikk bra eller ei. Det som gjorde at jeg tilslutt skjønte det, var på min andre arbeidsdag hvor en liten tass på rundt 3 år sa til meg med et alvorlig ansikt «jeg klare sjøl!» Jeg tror mange kunne ha hatt godt av å oppleve det jeg opplevde, hvor de som er viktigst i denne saken sa fra til meg: unga. Unger trenger å vite at vi er der og hjelper dem når de trenger det, men det betyr ikke at de trenger oss hele tiden og vi må gi dem rom like mye som vi må gi dem trygghet og veiledning :)

Cecilie Hatlø

Cecilie Hatlø

Utrolig bra skrevet og jeg er så utrolig enig med deg. Min minste var sent ute med det meste, han er nå 5 år. Da han begynte på stor avdeling etter endt tid i familiebarnehage, snakket han knapt og var usikker på hverdagen i ny og stor barnehage. Nå snakker han uten stans, og jeg får stadig høre at han vet mye om alt mulig rart og det varmer. PC, Ipad osv brukes kun til å spille litt, noe han har begynt med det siste halvåret pga storesøster sin interesse. Han har lært det han har ved hjelp av gode ansatte i barnehagen og en utrolig fin ped leder og han ELSKER å leke og jeg tror på at det er på den måten han har lært mye av det han har lært... Men jeg bor heller ikke i Oslo kommune lenger og priser meg lykkelig for at vi ikke bor i Oslo.... Stå på, jeg er sikker på at du gjør en fantastisk jobb! Mvh Cecilie Haltø

Jeg tror jeg har misset helt hva t.r.a.s egentlig er for noe, men akkurat det med språk og unger engasjerer meg. Det står for meg som noe underlig at man skal teste bittesmå barn for å sjekke hvor de i språkutviklingen når det er et tydelig aksept i de fleste læringsarenaer for å godta feil som skjylling, skjøtt, skjole o.s.v... HVordan skal man på en realistisk måte kunne vurdere barns språkevne når det er en regelrett motvilje mot å lære dem å snakke skikkelig. Min søster byttet barnehage på datteren sin etter at hun irritert fikk beskjed om å ikke si til datteren sin at "Han heter ikke Skjell. Han heter Kjell". De ansatte mente bestemt at det skulle man bare la skli for alle skjønte jo hva hun mente. DET blir for dumt. Det heter ikke skjino, det heter kino... Gud bedre.... Skjede er et veldig godt eksempel... Om de skal pålegge barnehageansatte noe mer enn å ta kjærlig vare på ungene våre, slik ungene fortjener, og lære ungene våre ting på den gode måten jeg syns du beskriver over her, så må det vel bli å lære av språklige uvaner i såfall. Ikke å bruke masse ekstra tid på papirarbeid og kursing. Byråkratiet tar litt overhånd iblant... :/

WOW! Så utrolig bra! Fortsett jobben med å sette ned foten. Verden trenger flere av deg :)

Mechthild Opperud

Mechthild Opperud

Jeg kan bare anbefale boken som noen her nevnte allerede: Solveig Østrem, Mari Pettersvold "Mestrer ? mestrer ikke. Jakten på det normale barnet", Res publica, 2012

De sier også at barnehageansatte burde ha nok kompetanse selv, for å gjøre kartleggingsverktøy i stor grad unødvendig. Her er en kyndig omtale: http://www.arrvev.no/bok/vitensnettet-omkring-barnet

Kunnskapsdepartement satte en utredning om språkkartleggingsverktøy. Rapporten "Vurdering av verktøy som brukes til å kartlegge barns språk i norske barnehager" foreligger her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/rapporter_planer/rapporter/2011/rapport-vurdering-av-verktoy-som-brukes-.html

Her er også TRAS omtalt. Det kommer ikke særlig bra ut. Til tross for at dette skal brukes for tospråklige barn, havner disse barn gjerne i gruppen barn med språkvansker.

De etiske synspunktene til språkkartleggingsverktøy generelt er omtalt på side 202 "Lek og læring utgjør en helhet", s.245 "Profesjonsperspektiver", s.247 "Etiske og samfunnsmessige perspektiver"

Du er altså ikke alene om dine observasjoner.

Husk også at TRAS er utviklet opprinnelig til bruk for spesialpedagoger, men ble senere tilpasset majoritetsbarna. Men det spesialpedagogiske syn kommer fortsatt til uttrykk ved at man klassifiserer barn til å bekymringsfulle "vansker", som bl.a. kan være forårsaket av understimulering.

Mange spørsmål krever skjønn ved utfyllelse, sies det i utredningen. Men resultatet kan virke bastant. Som sagt, "Mestrer - mestrer ikke?".

Takk for ditt innsiktsfulle innlegg. Jeg håper du bruker samme kritiske tilnærming når en gang barnevernet spør deg om bekymringer angående barnets språkutvikling. De setter nemlig gjerne likhetstegn mellom dårlig språkutvikling og barnets generelle utvikling, og anser det gjerne som forårsaket av foreldreferdigheter. Her kan du, som kjenner barnet, moderere kartleggingsverktøyenes bastante konklusjoner.

Ja, dere barnehagepedagoger bør ikke la deres dyrebare tid sammen med barna spises opp av andre profesjoners målsettinger!

Så godt skrevet, og så viktig! Det er i grunnen utrolig at ikke politikere og økonomer skjønner at vi må bruke den fantastiske ressursen fagfolkene i barnehagen, skolen og helsevesenet er, men lager systemer og regler på et skrivebord som fratar folk muligheten til å være gode fagpersoner. Det er en skremmende tendens, og jeg lurer på om den har noe å gjøre med at stadig færre politikere har en skikkelig utdannelse og yrkeserfaring utenfor politikken? Kan det medføre en generell manglende forståelse for faglighet? For en sløsing meg ressurser å ikke la deg gjøre jobben din slik du vet det er best! Det har vi ikke råd til i dette samfunnet, mener nå jeg.

Godt skrevet og viktig å ta opp slike ting. Fortsett den gode skrivinga :)

Tusen takk for et strålende innlegg, måtte tørke en liten tåre. Ja, så godt skriver du.

Heei skjønne du! Jeg har akkurat startet opp på eget domene, og lurte på om du kan hjelpe meg med et par ting, eller om du kjenner noen som kan hjelpe meg? Har søkt rundt på nettet men finner ikke ut noenting.. Siden du er et av mine forbilder tenkte jeg å spørre deg :-)

Ha en kjempe fin onsdag videre forresten!

Takk for at du skriver slik som du skriver. Du er herved min favorittblogger. Deilig å se noen som faktisk bruker blogg til å skrive om slike viktige, aktuelle saker. Fortsett å inspirere! Dine blogginnlegg får en virkelig til å tenke.

Takk for at du skriver om slike viktige temaer! Du skriver så bra :) LIKER!

Ingvild Jeanette

Ingvild Jeanette

Å!!! Jeg er så enig! Først og fremst elsker jeg måten du skriver på. Jeg har lett etter en som deg, en som kan være en stemme, som kan snakke av erfaring og vet hvordan det er å være barn. Jeg går nå 2 året førskolelærer og har før tatt barn og ungdom. Jeg synes det med kartelegging er noe uhyggelige saker! Det er som om vi skal begynne å undervise dem før de begynner på skolen, men er det ikke det skolen er til for da!? Barnehagen handler om å føle, lukte sane med hele kroppen, tillit, tilknytte nye bånd, undre seg med voksne og barn - ikke minst, BLI KJENT MED SEG SELV. Hvordan skal barna få tid til det hvis de hele tiden føler seg vurdert og ikke trygge!? Jeg blir faktisk veldig sinna.. vi går jo i en helt feil retning. Hvor er barna i alt dette? Kan de ikke godta at alle barn er forkjellige, akkurat slik du og jeg er forskjellige den dag i dag. Vi utvikler oss i forskjellig tempo og vi liker forskjellige ting. Vi skal ta hensyn til ALLE individene i et mangfold, ikke legge de under samme kam, der vi ikke setter pris på særpregene sine. Husker du Emil og Pippi? De var hvertfall ikke normale, og vi elsker de rollefigurene. De var orginaler, så hvorfor skal vi prøve å få alle til å bli som kopier? Alle læringsmål i skolen blir nå gjort om til akademiske fag, der man bruker fakta-kunnskap mer enn kroppen og fantasi. Musikk, forming og gym er nesten borte.. Så hvorfor i huleste skal vi fokusere mer på hodet i barnehagen!? Det er jo der barna får lov til å sanse og utvikle hele kroppen. Noen trenger å være i aktivitet, fantasi og slike ting for å tenke. Vi er alle forskjellige.. hvis vi ikke begynner å sette pris på det snart, kommer dette til å bli et veldig trist land..

Dette var å treffe spikeren på hodet. Nå håper jeg at alle styrere og pedagoger

tar ansvar. Ikke send pedagoger på kurs i noe som er en del av utdanninsløpet til barnehagelæreren.

Det eneste som når frem er boikott. Hvem har motet til det ?

Ellen Propellen: De vil ha oss der, men på sine premisser :)

Cecilie Hatlø: Tusen takk for kommentar! Barn lærer og erfarer best gjennom lek og egne initiativ ja, ikke gjennom konstruerte situasjoner hvor de skal måles og kartlegges, og vurderes til å være gode/dårlige.

Vilje: Ja, det er veldig vanskelig å gjøre noe slikt fra kontoret. I det eksempelet du nevner, så syns jeg jo det finnes et bedre alternativ enn å "la det skli" som du skriver. En mellomting er kanskje det beste, for jeg er forsåvidt enig i at man ikek skal irettesette barnet. Å gjenta det barnet sier, med med rett uttale er mitt forslag. Bare si " Ja, KJELL sa at..." osv. En annen ting man kan gjøre ,er å øve på akkurat den delen av ordet, tungeplassering og mimikk. Rett og slett øve på KJ-lyden. VIl tror det hjelper mer enn å sitte på et kontor å krysse av for hvilke lyder barnet ikke mestrer, for så å samtale med foreldrene om hva barnet ikke mestrer, for så å registrere i et innelåst skap at barnet allerede i den alderen hadde vansker med uttalen. :) Så ja, jeg og du er enige!

Mechthild Opperud: Det er dette jeg stusser ekstra ved, at man har valgt TRAS på tross av alt dette. Jeg skjønner det bare ikke. Takk for kommentar :)

Aase Tveito: Jeg er helt enig. Og jeg lurer litt på om det er en form for ansvarsfraskrivelse. Ved å pålegge oss masse kurser osv, så kan de gå ut og si " dette har alle våre ansatte fått kurs i, så her er det ikke vi som har sviktet" hvis det i etterkant ikke går slik som de hadde tenkt. Et av byrådene har sagt at det etter språksatsingen skal "være umulig å gå ut av barnehagen uten å kunne norsk," etter dette. Noe det selvfølgelig kommer til å være når de plasserer de voksne et annet sted enn der barna er.

Borris: Tusen takk Borris! Litt usikker her, men jeg håååper du er den jeg tror. I såfall så var din kone den første som inspirerte meg!

Linn Therese: Send mail :eevenrud@gmail.com

Dani: Tusen takk for veldig hyggelig kommentar! Lover å fortsette i samme sporet :)

Florisa: Og jeg LIKER slike kommentarer:) Takk!

Ingvild Jeanette: ja! ja,ja,ja!! Det som er helt vilt er at de barna som ikke helt klarer å tilpasse seg, de blir jo rett og slett brutt ned. Tvunget til å sitte stille. Føler skam fordi de vil røre på seg, og får knapt muligheter til å være seg selv. Og, det er jo på vei til å bli trist. Aldri før har så mange slitt med psykiske lidelser. Hva er det som gjør oss glade? Ikke dette som er i ferd med å skje nå.

Anonym: Hei! Takk for kommentar :)
Å boikotte alene er det få som gjør. Hver barnehagelærer står litt på sin egen tue om dagen, men jeg føler vi er litt på vei hvertfall. Og egentlig så hjelper det ikke så mye hva styrere og pedagogiske ledere gjør, det er foreldre som har den største påvirkningskraften.

Hei du skriver godt og peker på viktige økonomiske aspekter. I tillegg så peker du på tiden som brukes til andre ting enn lek og samspill med barna. Jeg er pedagog, 14 års erfaring, de fleste årene på 1-3 års gruppe. Min viktigste fanesak i hverdagen er tid til å leke. Lek er en iboende viktig uttrykksform som er i alle mennesker , uavhengig av hvor du bor i verden og om du er fattig eller rik.... Barn må leke og trenger og leke. Jeg er redd at alle skjemaer, kartlegginger, metoder m.m. Skal sjele vårt fokus i for stor grad. Er ett av verdens beste land å bo i ett land hvor barna ikke har tid til å leke? Hva tenker du om dette. Hvis du deler mitt syn så blogg gjerne om det! Du ordlegger deg godt og får mye god og velfortjent oppmerksomhet her :) keep up the good work :)

utrolig bra skrevet ! du har så rett så

Så utrolig fint skrevet, ærlig og helt riktig!:) virkelig noe å bruke penger på og det å få gjort noe mer en lek i barnehage er jeg enig i.

Siren: Jeg er redd for det samme. En "teknisk pedagogikk" hvor alt styres av skjemaer og faste innøvde rutiner...som til slutt gjør at vi ikke ser barna. :(

Marlene Nilsen: Tusen takk :)

Mona Therese: Tusen takk for kommentar :)

Veldig bra skrevet!

Lurer på når politikerne skal begynne å høre på språkforskerne.

Det er to ting som avgjør om du blir god tospråklig.

1. At du kan morsmålet ditt. Og at du kan mange begreper på morsmålet.

2. At du får masse språklig stimuli i andrespråket før 12årsalderen.

Jeg kjenner flere barn som er kjempegode i norsk, og som har kommet til landet lenge etter barnehagealder. Men de har foreldre med litt utdanning.

Esther Reiss: Vel, man finner jo alltid en forsker som støtter opp om akkurat det man trenger støtte på, og dette er politikere flinke til.

Takk for kommentar, ha en fin helg videre !

Har brukt TRAS i flere år nå, og ser nytten i verktøyet, når man er usikker på et barns språklige utvikling. Ved hjelp av verktøyet får man god oversikt over utviklingsområdet man ønsker å stimulere barnet på. Vi bruker ikke TRAS på alle barn, men på de barna vi ser trenger ekstra stimuli språklig.

Det er vel ikke et enten eller, men et både òg i de ulike metodene man som pedagog kan støtte seg på for å gi barna muligheten til utvikling innenfor et område, - i dette tilfelle språket.

Barn lærer på så mange måter, og for noen barn kan iPad, eller brettspill, lek, samtale, sang, eller motorisk aktivitet være porten til den kommunikasjonen som kan gi barnet det barnet trenger for å utvikle språket sitt.

Jeg er enig i at samtalen, det å utvide språket, bade barnet i språk og la pedagogen utvikle sin kompetanse gjennom refleksjon og kursing i nye medtoder/verktøy, - alt dette er viktig, og må ikke erstattes av en iPad eller et TRAS verktøy.

For et fint innlegg, flott å se. Jeg er pensjonert førskolelærer. Det du skriver om hverdagen i barnehagen og alt hva barna lærer gjennom lek og samspill, er jeg helt enig i. (Jeg savner barnehagen). Stå på, hold ut og si fra. Jeg har et motto: Skal man skape gode relasjoner må man si fra om viktige ting. Når du har gode kunnskaper, slik du viser, kan du med trygghet si din mening.

For et fint innlegg, flott å se. Jeg er penskjonert førskolelærer. Det du skriver om hverdagen i barnehagen og alt hva barna lærer gjennom lek og samspill, er jeg helt enig i. (Jeg savner barnehagen). Stå på, hold ut og si fra. Jeg har et motto: Skal man skape gode relasjoner må man si fra om viktige ting.

Tusen takk! Takk for at du setter ord på det så mange av oss tenker! Sitter her å skal skrive en fagtekst om barns utvikling og læring i barnehagen, og nå har jeg virkelig kommet fram til min vinkling av denne teksten :)Takk for at du inspirerer:)

kristine: Takk for kommentar, og for at du leste!

Eivor ! FOR ET FORBILDE DU ER!

Det å sette ord på noe så viktig, og få fram så mange viktige moment i 1 eneste blogginnlegg... Jeg legger meg flat for deg! Tusen takk for at du skriver fantastiske blogginnlegg som gir en tankevekker til så utrolig mange lesere! Takk for at du finnes... En person som får fram sine meninger og som kan hjelpe andre i samme situasjon til å se at "det er ikke jeg som er problemet" det er " det er systemet som er problemet"....

Vi gjør en god jobb i barnehagene, barna trenger oss.. Ikke masse apper og systemer..

For en inspirasjonskilde denne bloggen er!!

Jeg har flere ganger lurt på hvordan teknologi(data, apper,skjemaer...) skal påvirke barna..

Som mor til to ser jeg jo dette hjemme også, og jeg prøver å ha full kontroll selv.. Men det tar mye av tiden vår.. Både som voksen og barn..

Er redd det skal ta helt over til slutt. At vi ikke lenger kan bedømme ved hjelp av vårt eget hode og hjerte.. At alt må gå gjennom et system,skjema og data.. (og nå app)...

nei ... La oss få si vår mening før pengene blir sløst vekk på noe vi ikke har bedt om !

La oss vise at vi KAN og VIL det beste for barna..

Og at det dyreste og flotteste fra "utsida" ikke alltid er det beste på "innsida" ...

Stå på ! Jeg følger med bloggen din videre og gleder meg allerede til neste innlegg :)

Caroline: Tusen takk for utrolig hyggelig kommentar! Også fra en Caroline i tillegg :) Er selvfølgelig helt enig med deg, en haug med verktøy og teknologiske hjelpemidler kan aldri erstatte det viktigste i barnehagen, de voksne og relasjonene til barna. Ha en strålende dag videre! -Eivor

Utrolig bra skrevet! Er så enig med deg! Hva er sosialkompetanse, hva er det vi ønsker for barna våres. Kan umulig være småbarns politikere som legger frem forlag som fratar barna kvalitetstid med voksne. Barn trenger voksne med god tid til å se, høre og gjøre!

Du må ikke glemme at i noen kretser er ikke det viktigste at det skjer noe, det viktige er at det ser sånn ut.

At du og dine kolleger faktisk lærer barna noe, det synes ikke på statistikken, at dere bruker tid på rapportering gir fin statistikk. At det ikke hjelper på språket, vel du kan ikke få både i pose og sekk. Dessuten må du ikke ta maten ut av munnen på Norske konsulenter, 60 mil sa du, det skulle holde en 30 stk i gang et års tid.

malene: Tusen takk for kommentaren- og for at du leste:)

Steinar Mathiesen: Hehe. Du har nok farlig mye rett i det. Så lenge det står på papiret at noe skjer- så skjer det noe. Utrolig at den retorikken fortsatt får lov til å holde i gang store deler av kommune-Norge.

Mann-i-barnehage

Mann-i-barnehage

Hei Eivor,

for en fantastisk godt skrevet tekst! Du setter fingeren på så mange viktige ting. Ting som vi daglig føler er vanskelig i barnehagen. Du svarer i en kommentar at det er tøft å stå i mot. Dette beundrer jeg deg for. At du orker.

Jeg har som deg fagbrev som barne- og ungdomsarbeider og bachelor som barnehagelærer (med fordypning i "friluftsliv"). Jeg tok i desember eksamen i kvalitetsutvikling og ledelse, og er også praksisveileder for studenter. Formelt er vi altså ganske like. Hovedforskjellen (sikkert mange andre forskjeller også altså) utover det er at jeg ikke har den samme tålmodigheten som deg.

Jeg synes det blir for mye oppoverbakke. For lite tillit til meg og min kompetanse. Jeg (fra et egoistisk stanpunkt) har ikke "tid" til å vente på at politikere og økonomer tar til vettet. Og det er mange med meg.. Så jeg finner i disse dager derfor andre arenaer å bruke min kompetanse på, andre arenaer for "selvrealisering" og andre arenaer å gjøre en forskjell på.

Så, ære være deg (og alle dere andre) som orker. Som står på. Som dag ut og dag inn arbeider på en arbeidsplass hvor de som kontrollerer rammene for arbeidet, rett og slett gjør jobben vår vanskelig. "Kvalitet" er et dårlig ord generelt for å måle arbeidet i barnehagen. Svaret er så avhengig av hvem man spør (politikere, ledelse, foreldre, ansatte, barna(!).

Lykke til videre, for min del er det endelig nok.

Fortsatt god jul! :)

Hei Eivor, du skriver veldig bra. Men jeg tror at hvis du satt i den andre rollen, som budsjettansvarlig for barnehager så ville du sett annerledes på dette.

Du "eier" en virksomhet med titusen små barn, du vet at mange av dem trenger spesiell opplæring, og du vet at foreldrene kan saksøke kommunen og vinne hvis ikke alt ble gjort for deres barn. Ikke sikkert du ville stolt 100% på alle ansatte i den situasjonen. Det er høyt sykefravær, det er mange vikarer i barnehagene. Og det er et generelt lavt kompetansenivå.

Anders: Nei, jeg ville nok ikke sett annerledes på dette. Det jeg leser ut av din kommentar er jo at du egentlig er enig med meg?! Hvorfor sende alle de med kompetanse på kurs- mens vikarer og de 2/3 som ikke er barnehagelærere er igjen med de "titusen små barn"? Ja, det er høyt sykefravær og mange barn får ikke så tilpasset tilbud som de har behov for- årsaken er neppe at bhglæreren ikke kan nok om språkkartlegging.

Knall bra skrevet!

Signe-Lisr Stenset Granlien

Signe-Lisr Stenset Granlien

Dette var skremmende. Jeg jobber i en steinerskole og er fremmed for disse tingene, så det var nyttig informasjon. Jeg skal gi linken videre til vår barnehage og skolen for vi er fokusert på at all læring de første årene er basert på god voksenkontakt og eldre barn som rollemodeller. Fordi små barn lærer ved veiledning, herming og mestringsøvelser. Vi er restriktive til all elektronisk innlæring og er meget selektive til hvilke verktøy og til hvilke alderstrinn slikt skal introduseres. Takk for godt skrevet informasjon og våkenhet. Takket være deg er våre barn sikret en sunn oppvekst.

Dette er det beste jeg har lest på lenge! Stå på :) slike dyktige personer som deg bør det heller brukes midler på! :) vi trenger flere av deg ;))

Dette var veldig godt skrevet og jeg er helt enig med deg.

Mye av det du peker på kan man også dra paralleller til i samfunnet forøvrig, der man enten fra politisk hold eller fra en bedriftsledelse for den saks skyld, blir "beordret" til å iverksette og gjennomføre tiltak på en arbeidsplass som for de aller fleste kan virke helt "bak mål" og i værste fall mot sin hensikt. Jeg tror selvsagt at det i utgangspunktet er en god tanke bak de fleste av disse tiltakene eller reformene om du vil, men problemet er bare at dette i alt for stor grad er beslutninger som gjøres av byråkrater uten at det i stor nokk grad er tatt hensyn til meninger og ærfaring fra fagpersonellet som faktisk står midt oppe i de forskjellige utfordringene. Det er jo som du skriver disse i som i størst mulig grad er i stand til å se "hvor skoen virkelig trykker" og som ut i fra dette burde komme med anbefalinger og uttalelser på hvor og hvordan disse ressursene best kan komme til sin rett.....! 😀

Guri Selvaag: Takk for det- og for at du leste :)

Signe: Tusen takk for kommentar. Jeg tror dessverre at mye fra den kommunale barnehagen er på vei over til barnehageloven. Det er i hvert fall foreslått en del endringer i barnehageloven som skal på høring nå 19.jan, og som kan få konsekvenser for alle typer barnehage. Det nødvendige kritiske blikket som du beskriver at dere har, tror jeg er helt avgjørende i mylderet av verktøy og metoder som tilbys (stort sett fra kommersielle aktører) i dag.
Takk for at du leste!

Kjære Caroline.

Det er synd at du allerede i barnehagealder lærer at det skrives I-pad.

La meg hjelpe deg til rett skrivemåte:

iPad.

Ha en fin dag. :)

Janni Christensen

Janni Christensen

Hej Eivor,

Det er en utrolig velskrevet artikel du skrev i 2014. Vi benytter også TRAS men kun på de børn vi kan se har det svært både sprogligt og dermed også svært ved at indgå i fællesskab / socialt. Vi sender ikke alle på kursus, men kun få som så kan instruere resten af faggruppen/medarbejderne og som så også er institutionens "eksperterne" som alle kan spørge til råds. Dette er ikke nødvendigvis et billede af hele Danmarks måde at arbejde på og uddanne sig/dygtiggøre sig, men det er måden vi arbejder på.

Der er mange krav til dokumentation, men vi giver plads til fri leg og underbygger det med at det også er med til at styrke fantasi, kreativitet, venskaber og fællesskab. Der skal være plads til fri leg og nærværende voksne.

Jeg kender ikke Norges krav til institutioners dokumtation samt uddannelse, men jeg er helt enig og også sikker på at vi kan lære noget af hinanden og over landegrænser.

Tusen takk for at du tar deg tid til å formidle slikt. Det er fantastisk viktig å få dette fram!! Politikere kan gjøre oss fagpersoner så små og ubetydelige og overkjøre vår kompetanse når de selv tror de sitter med de rette svarene. Vi har tatt minst 3 års utdannelse og så tror de at de vet bedre enn oss!!! Vi har en stor og viktig kamp for å fremheve oss som dyktige fagpersoner innen verdens viktigste profesjon, den kampen må vi stå sammen om!!!

Hei veldig bra skrevet. I barnehagen jeg jobber bruker vi de ekstra språk resursene vi får til ekstra bemanning som går i dens vakter som har språk grupper også når vi planlegger:) Men som du skriver er vi jo bevist og bruker språk utvikling hele dagen i alle sammenhenger :)

Hei. Veldig bra skrevet. Er enig med deg i alt du skriver, men det er en ting som uroer meg litt i det du har skrevet, og det gjelder når barnet sier "hvor er gaffelhjelm?" Så avslutter du innlegget med å skrive "Etterpå kan vi sammen finne ut hva som heter gaffel og hvordan den ser ut."

Et barn som sier "gaffelhjelm", men som mener vaffeljern, hører ikke nødvendigvis at de sier ordet feil. For barnet så er "gaffel" i denne sammenhengen "vaffel". Det illustreres veldig godt ved at barnet like etterpå gjerne kan si "gaffel" når det faktisk mener spiseredskapen "gaffel." Dersom du ved å si "Etterpå kan vi sammen finne ut hva som heter gaffel og hvordan den ser ut" mener å korrigere barnet ved å si at "dette er en gaffel" så er det ikke rett måte å gå frem på.

Bra skrevet. Jeg gir blanke f.. jeg vil st barn skal leke og utforske og lærere norsk og logikk.

Det stemmer, barnets indre bilde kan være ulikt selv om ordet er det samme. Så nei,å korrigere er ingen god støtte for barn som tilegner seg språk. Takk for klok kommentar !

ingunn: Vi har ingen ekstra språkressurser :/ Uten ekstra ressurser er det umulig å få til alt oslobarnehagen har høytsvevende visjoner om. Ingen penger til tiltak, noe som gjør det ekstra frustrerende at det pøses ut millioner til et kartleggingsverktøy.

Mann: Hei, og takk for lang og interessant kommentar! Jeg tror nok mange dessverre føler på det samme som deg. Og ja, jeg gjør det selv fra tid til annen. Og hva skjer? Jo, som du skriver, så velger mange å jobbe et annet sted. Håper barnehagen en gang kan bli et sted hvor de som brenner for faget virkelig føler de får den tilliten de trenger for å utføre sitt arbeid.

Jeg skal gjøre mitt for å peke på hva som må til i hvert fall.

- Eivor

Julie: Tusen takk for det, Julie! Jeg har alltid ment at det bør brukes aller mest midler på mennesker i barnehager, og da aller helst mennesker med kunnskap, vilje og engasjement for det å jobbe med barns beste i barnehage.

Takk for at du leste:)

Ellef Bakken: Takk for god kommentar! NPM har fått seile frem og herje fritt med ulike fagmiljøer, dessverre. Kvalitet på papirer er det byråkratene trenger, men det betyr dessverre ikke så mye hva det står i ulike kommuneplaner når man står der- der i møtet mellom mennesker er det helt andre ting som vil "virke."
Takk for at du leste!
-Eivor

Steve Jobs: Ups, og takk :)

Janni Christensen: Hei! Jeg ble meget glad for å se en kommentar fra Danmark her! Er det noe jeg savner, så er det nemlig samarbeid, samtaler og diskusjoner på tvers av landene i norden. Dette sto meget høyt "før i tiden," men jeg opplever oss ikke som veldig nære i dag.
Vi burde ta tilbake tradisjonene med konferanser hvor vi som jobber i barnehage møtes på tvers av landegrensene! Vi vet jo at politikerne møtes, men da er det også der mange av kravene vil komme fra. Det bør være fra oss som arbeider i barnehagen de store ideene kommer!

- Eivor

Anonym: Helt enig! Vi må være mer synlige i debattene, og kanskje begynne å bruke utestemme litt oftere! Videre så er det veldig interessant å se hvor mange som arbeider i barnehage som er innom her og kommenterer. Det er jo åpenbart mange dyktige og engasjerte fagmennesker her i landet. Og det er vi som bør komme med de store nye ideene til politikerne, ikke omvendt.

Straks er barnehageloven ute på høring. Da er det viktig at vi alle sammen sier ifra!
Takk for at du tar deg tid til å lese og kommentere:) - Eivor

olejonny: Alle disse nye programmene og verktøyene som stjeler tid og ressurser fra barnehagen MÅ vi være opmerksomme på. Ja, barn trenger først og fremst trygghet, lek og kunnskapsrike voksne som kan støtte og veilede dem i sin utvikling.

Takk for at du leste! - Eivor

Skriv en ny kommentar