hits

Barnehageåret 2014

02.01.2014 - 21:14 30 kommentarer

Nytt år, nye barnehage-barn.

Flere tusen foreldre skal for første gang la barnet sitt være sammen med andre voksne opptil 40 timer i uka. De skal overlate den daglige omsorgen til voksne de ennå ikke har møtt. De- både foreldrene og barna- skal bli trygge på, bli kjent med og bli enige med voksne de i utgangspunktet ikke har noen felles referanser med. Jeg kan ikke sette meg inn i hvordan det føles å gå fra 1-åringen sin i barnehagen for første gang, men at det for noen virker helt uoverkommelig- det forstår jeg veldig godt.  

Tenk om de ikke husker at barnet har nøtteallergi!? Husker de at hun må sove med lue? Husket du egentlig på å si ifra om at smokken ligger i den lomma i vognen?  Hvor lang tid går det før barnet mitt slutter å gråte, blir det gråt hele dagen?  Håper barnet mitt får lov til å sitte litt på fanget de første dagene. Hvor godt passer de på han ute, det ene klatrestativet så veldig skummelt ut...     


Etter et tiår i barnehage, tusenvis av nye barn og noen hundre kollegaer er det én ting som alltid har stemt i mine øyne;

De voksne er det viktigste for barna i barnehagen. Og det må være nok av de.

Regjeringen er noe enige i dette, og skriver følgende; Et godt barnehagetilbud for alle barn avhenger av personalets kompetanse (Strategi for kompetanse og rekruttering 2014-2020, Regjeringen.no)

Lovverket sier at det skal være 1 barnehagelærer pr.14-18 barn når barna er over 3 år og  det skal være 1 barnehagelærer pr. 7-9 barn når barna er under 3år. Selv om dette er en lov, er det i kjent stil åpnet opp for at det unntaksvis kan søkes om dispensasjon fra utdanningskravet. I 2012 var det tett oppunder 80 000 barn som ikke hadde en barnehagelærer. Ved utgangen av 2012 var det 39% av barnehagene som oppfylte pedagognormen. Denne ene voksne, som det altså kan søkes dispansasjon for, er den eneste voksne barnehageeier er lovpålagt å ansette. 

 Utover dette finnes det ingen krav eller lov til mange voksne som skal være sammen med barnet ditt.  

Tidligere år har jeg gått hardt ut mot politkere (Torger Ødegaard, H) som har uttalt at kvalitet ikke henger sammen med antall voksne. Foreldre demonstrerte utenfor Rådhuset, og bemanningsnormen for Oslo Kommune ble lovt gjeninnført fra 01.01.2014.  Vi trodde vi hadde fått det til nå, at den diskusjonen var over. Men rett før jul  var det i gang igjen; "Flere barnehager skal privatiseres. Bemanningsnormen gjelder ikke for private barnehager."  Igjen er vi tilbake til kvalitet, men uten nok voksne.

Anniken Hauglie har tatt over som skolebyråd  i Oslo, og skrev følgende til en forelder som var bekymret over at datteren ikke lenger var sikret samme antall voksne; "Kvalitet er mer enn en norm. Snever forståelse av kvalitet. Vi satser mye på innhold, bla gjennom et kompetanseløft."

Skal barnet ditt straks begynne i barnehage?  Aner du ikke hvilken barnehage du skal søke? Hva skal du egentlig se etter?

Du skal se etter noe annet enn de fine bildene som ligger ute på hjemmesiden til kommunen. Før du søker kan du ringe til ulike barnehager/ dra på besøk eller snakke med den som er ansvarlig for opptaket.

 Her er det du bør spørre om/ finne ut av:

- Har dere full dekning av barnehagelærere?

Dette er ikke hemmelig informasjon, og du skal kunne vite hvor mange som i tilfelle jobber med dispensasjon fra utdanningskravet. 

- Hvor mange voksne skal være sammen med mitt barn? 

 Husk, ikke mer enn 18 barn over 3år pr. barnehagelærer, og 9 barn under 3 år. Mange bruker 3-åringene som brikker i budsjettet, og teller de som 3 år fra 1.januar det året de fyller 3år. Finn ut av hvordan barnehagen praktiserer overflytting fra små- til storebarn.  

-Hva slags organisering har dere?

En klar huskeregel er; Jo færre på samme sted, jo bedre. Å forholde seg til 18 voksne og 53 andre barn er altfor mye for en 1-åring. 

- Hvor mange barn er det plass til i barnehagen?

 Det er uinteressant hvor mange som går der akkurat nå, få max-antallet. Det er fortsatt mangel på plasser, og det vil slåes sammen og utvides så langt det går de aller fleste steder. 

- Er denne barnehagen midlertidig eller permanent?  

En midlertidig barnehage er mer utsatt for  flytting/omorganisering og andre belastninger.

-  Hvilke rutiner har dere for vikarbruk?  

Noen barnehager setter inn vikarer fra første dags sykdom,/ferie o.l.  Andre argumenterer med arbeidsgiverperioden, og setter ikke inn vikar før det har gått 14 dager. 

Nå som det satses enormt på kompetanse, kan det også være lurt å spørre hvem som skal jobbe i barnehagen de dagene personalet skal på kurs.

-  Har dere hatt brukerundersøkelser ?

Sjekk ut om barnehagen du vurderer har gjennomført tidligere brukerundersøkelser blant foreldrene. Ofte ligger disse ute på nettet. De kan ta litt tid å lese igjennom, men vil gi en god pekepinn på hva slags barnehage dettte er.

Alt du er bekymret over, må du spørre om. De som jobber i barnehagen vil at dette skal gå fint, og det gjør det nesten alltid. Er det likevel noe som føles veldig feil, eller noe som mangler, så er det helt ok å bytte barnehage. Det er også greit å ta en fridag innimellom, eller å være hjemme med barnet ditt selv om det har fyllt 1år.

Fra høsten 2014 så får du 6000 kroner i kontantstøtte for 1-åringen. Jeg er tilhenger av at barn går i barnehage, men hvis alternativet du står ovenfor er å sende 1-åringen til en kjempestor barnehage med 400 barn. så vil jeg heller anbefale deg å være hjemme med barnet til du får plass et annet sted.

Det med den lua, den smokken, den allergien,det klatrestativet og den gråten du var litt bekymret for i begynnelsen- trengs det voksne til for å ivareta.

1-åringene skifter ikke bleier på seg selv, det trengs voksne. De trøster ikke hverandre, det trengs voksne. De kler  ikke på seg selv, de får hjelp av voksne. Ikke alle 1-åringer går selv, de trenger hjelp av voksne. Jo, kvalitet for barna i barnehagen, henger faktisk nært sammen med voksentettheten, det er ikke snevert å tro det. 

Å tro at gråten til 1-åringen høres helt til kursrommet - dét er snevert det, kjære politikere.

-Eivor

 

 

30 kommentarer

utrolig bra skrevet og verdt tenke på! :-)

02.01.2014 kl.21:36

Jeg digger bloggen din. Den gir mye inspirasjon til meg. Du blogger utrolig bra. Du har bra innlegg med fine bilder og du skriver veldig bra! Jeg håper du har hatt en fin jul og fått en fin start på 2014, så ønsker jeg deg masse lykke til med bloggingen!

Eivor Evenrud

02.01.2014 kl.21:45

Nina: Takk. Jeg tror mange rett og slett ikke vet hva de skal spørre om, se etter. Håper det ble litt klarere nå.

Eivor Evenrud

02.01.2014 kl.21:47

Anonym: Tusen takk! Julen og starten på året har vært helt topp :)

03.01.2014 kl.19:46

Veldig enig med det du skriver, veldig bra😊 Men enig med personen over her har skrevet også 😉 den største Bhg har faktisk kommet best ut.

anonym

03.01.2014 kl.22:05

Bra skrevet med super huskeliste for foreldre. Det er greit at stooor-barnehagen kom godt ut i brukerundersøkelse, men det er faktisk ganske få av dem i Norge og uansett om barnehagen er stor eller liten bør man stiller spørsmål ved dens rammer og innhold. Ikke sette sin lit til undersøkelser.

GrisEivor

03.01.2014 kl.22:24

du er nå like glad i oppmerksomhet som før ser jeg med disse tåpelige innleggene dine som har vært i medias søkelys lenge- di skitne barnehagetøs du trenger ris på røven.send meg en mail så skal vi nok få ordnet mer utrosnabel på deg som jeg vet du er så glad i.

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.16:35

Anonym og anonym: Den største barnehagen har ikke kommet best ut, men den kom bra ut. Jeg skrev heller ikke at dette er barnehager jeg ikke anbefaler på et generelt grunnlag, men for 1-åringen mener jeg fortsatt at det er best med små grupper. Det er ingenting annet enn økonomi som gjorde at man begynte å bygge enormt, og det foreligger ingen forskning på at dette er bedre for småbarna enn mindre barnehager. Å gå fra å være sammen med et par voksne hver dag-gjerne foreldrene- til å være sammen med 48 andre småbarn og 16 voksne kan helt klart være en påkjenning en som ikke kan gå engang. for For 5-åringer er situasjonen helt annerledes. For personalet er det selvfølgelig også noe helt annet, og mange kan trives bedre med 40 kollegaer enn med 15, noe som også er utslagsgivende for kvaliteten i begge retninger av skalaen. De store barnehagene organiserer seg gjerne "bort i fra " å være store, og slik sett er foreldrene fornøyde til tross for, og ikke på grunn av at barnehagen er så stor. Hvis vi tar for oss Oslo-barnehagenes brukerundersøkelser , så er bydel Ullern`s barnehager de hvor foreldre er mest fornøyde i 2013; http://dittoslo.no/ullern-avis-akersposten/nyheter-akersposten/barna-trives-best-i-bydel-ullern-1.8175257. Jeg var selv med på oppstarten av det som var Oslos første base-og storbarnehage, og snakket varmt om det i 3 år før jeg innså at dette ikke var en praksis jeg kunne forsvare som førskolelærer. Men igjen, det er opp til foreldrene å finne ut hva som passer sitt barn, og gode voksne finnes i både store og små barnehager.

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.16:36

GrisEivor: Flott navn! Siden denne kommentaren går så på utsiden av temaet, så blir tilbakemeldingen også uten særlig innhold. Ha en god dag videre.

hockeybloggen85

04.01.2014 kl.19:00

Hei:).. bra skrevet... noe vi egentlig bør tenke over... Men er litt sånn med barnevern å egentlig.. Barn på 4 år f.eks.. blir revet vekk fra sine biologiske foreldre.. biologiske foreldrene blir aldri hørt fra barnevernet... Er litt på samme måte også egentlig..

Håper du vil se på min blogg også... der kan du vinne lommebok

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.19:29

hockeybloggen85: Ser ikke helt sammenhengen mellom barnevern og dette innlegget.

hockeybloggen85

04.01.2014 kl.19:31

men det gjorde jeg..

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.19:40

hockeybloggen85: Tenker du på at barna er vant til å være med noen voksne- som regel sine foreldre-, og brått skal omgås noen helt nye? I så fall ser jeg hva du mener fra barnas ståsted. Forskjellen er jo at barnehage er noe biologiske foreldre selv kan velge, og at barn i barnehagen kommer fra trygge omgivelser i motsetning til barn som er under barnevernlovens § 4-20.

hockeybloggen85

04.01.2014 kl.19:44

javel ja... sånn ser ikke jeg det

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.19:52

hockeybloggen85: Hva tenkte du på da ?

Åse Marie

04.01.2014 kl.20:04

Veldig informativt innlegg! Vi skulle egentlig ha jenten vår i barnehage fra hun var 11 mnd (det var planen da jeg var gravid), men da hun kom ut og jeg så hvor hjelpeløs og avhengig hun var av meg i denne alderen bestemte jeg meg for å være hjemme et år til. Nå holder jeg på med en mastergrad så jeg skriver på kvelden når hun har lagt seg. Er veldig takknemlig for den muligheten! Jeg er heller ingen motstander av barnehage, men jeg tror mange barn starter litt for tidlig, hvertfall om jeg tar utgangspunkt i mitt barn som var midt i en ganske intens periode med separasjonsangst da hun var 11-12 måneder. Nå er hun 15 måneder, og det har skjedd enormt mye de siste fire månedene, både motorisk og kognitivt. Det hadde nok vært enklere å levere henne fra meg nå, men jeg er nå likevel glad jeg slipper!

Å hevde at kvalitet ikke avhenger av antall voksne er veldig selvmotstridende og tåpelig. Uansett hvor bra utdannelse og erfaring/interesse for jobben man har, har man likevel bare to armer. Klart det begrenser hvor mye man får gjort.

Mona

04.01.2014 kl.21:13

Huff, som jeg gruer meg til å sende 1 åringen min i barnehagen, måtte det være mange slike som deg som jobber der, du ser ut til å forstå hva som er viktig for oss foreldre, flott at du setter fokus på barnehagene :)

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.21:28

Åse Marie: Enig, det går ikke an å ha kvalitet i barnehagen uten nok voksne. De minste trenger støttende hender, ikke skriftlige dokumenter om hvordan barnehagen skal være. Å skrive på kveldstid høres ut som en fin løsning for både deg og datteren din. Hvis man føler veldig på at barnet er for lite til å begynne i barnehage, tror jeg det er viktig å se på alternative løsninger. Og skal barnet uansett begynne i barnehage, så er det ihvertfall viktig at man finner en med voksne som både du og barnet ditt blir trygge i.

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.21:32

Mona: Jeg tror ikke det finnes mange som gleder seg til det nei, men likevel så går det jo stort sett veldig fint. Innlegget mitt skrev jeg nettopp for å hjelpe til slik at man kan gjøre litt undersøkelser på forhånd, og forhåpentligvis grue seg litt mindre:) Holder du til i Oslo? I såfall så har alle kommunale barnehager brukerundersøkelsene sine liggende på nett. En annen ting som er lurt, som jeg glemte å skrive i innlegget, er selvfølgelig å snakke med foreldre til barn som allerede går i barnehagen.

Eva

04.01.2014 kl.21:59

Hvorfor blir det kalt barnehagelærere når de bare er førskolelærere? Barnehagelærere er jo helt nytt, og ingen som er utdannet dette ennå. Men jeg stemmer for mer utdannende personale, både pedagoger og barne og ungdomsarbeidere

yvonne

04.01.2014 kl.22:10

Eva: Barnehagelærer er den nye tittelen vi pedagoger skal ha. En førskolelærer har nok hatt en litt annet studieforløp enn en barnehagelærer ( barnehagelærer: feks mer praktisk pedagogisk gjennomsyret fag ). Uansett, vi jobber med det samme når vi går ut i jobb.

Stemmer for pedagogikk som eget fag i tillegg.

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.22:11

Eva: Fra høsten 2013 ble alle førskolelærerlinjer omgjort til barnehagelærerlinjer på landets høyskoler. Hjemlene til førskolelærerne ble også omgjort til barnehagelærere, og alle som var ansatt som det er nå derfor ansatt som barnehagelærere. De som allerede er utdannet får også sin tittel omgjort fra førskolelærer til barnehagelærer, uavhengig av hvor de jobber.Statssekretær Ragnhild Setsaas svarte at endringen ble gjort for å "styrke statusen til yrket," og " at barnehagen nå er en del av utdanningsløpet og dette synliggjør at barnehagelærer er en lærer på lik linje med grunnskolelæreren."

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.22:20

Eva,yvonne: Ja, som Yvonne skriver er også studiet noe endret. Det skal bl.a nå være mer praksisrettet, mer tverrfaglig og fokusere mer på barn under 3 år. Selve studiet vil aldri bli likt over hele landet, og det er fortsatt muligheter for ulike fordypninger avhengig av hvor du studerer. Selv studerte jeg i Bodø, hvor de da hadde "barn og kosthold" som et av fordypningene, noe man ikke finner ved f.eks Høyskolen i Oslo og Akershus.

Linn Therese

04.01.2014 kl.22:59

En rask tur innom for å ønske deg en finfin lørdagskveld :)

Eivor Evenrud

04.01.2014 kl.23:03

Tusen takk Linn Therese:) Det samme til deg! Regner med det går i "idrettsgallaen" hos deg også i kveld?!

Eva

05.01.2014 kl.01:07

Jeg vet godt hvordan studiet nå er lagt opp i forhold til førskolelærer studiet. Jeg går dette selv nå, og det er utrolig spennende og så bra at ting er mer tverrfaglig og lagt opp mer til barnehagen enn det førskolelærer utdanningen var. Men jeg visste ikke at alle skulle bytte navn, var derfor jeg lurte. Men jeg digget innlegget ditt og er helt enig med deg :)

Kivle

05.01.2014 kl.12:21

Det viktigste er de som jobber i barnehagen. Helt enig i det. Hvorfor skriver du da at en må holde seg unna barnehager med over 400 barn? Det gjelder vel ikke så fryktlig mange barnehager. Men hvorfor tenker du at størrelsen har noe å si?

Eivor Evenrud

05.01.2014 kl.14:04

Kivle: Som jeg skriver i teksten så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å ha 1-åringer sammen med 53 andre barn og 18 voksne (slik det er i basebarnehager med 6 avdelinger sammen i åpen løsning.) Det er altfor mange andre å forholde seg til for småbarn som er vant til å være sammen med foreldrene og et fåtall andre. Det er kun økonomi og sparetiltak som ligger bak slike løsninger.Se også tidligere svar under her.

Marte

01.02.2014 kl.01:24

Jeg synes du skriver veldig bra i innleggene dine. Du har mange viktige verdier og tanker og det er flott at du skriver om barnhagen for det er så viktig. Jeg skulle ønske alle småbarnforeldre og barnehageannsatte leste innleggene dine.

Det føles ikke alltid som om alle ser betydningen av jobben vi som jobber i barnehage gjør. Jeg vil tørre å påstå at barnehage ansatte har en av de viktigste jobbene i samfunnet. Merk mine ord: ansatte. Jeg synes du glemmer en viktig del av den voksene i barnehagen - nemlig assistentene. Det er jo faktisk assistentene som er mest med barna. Ikke bare fordi vi ikke har ubunden tid og lenger tid med barna i arbeidsdagen, men også fordi det er mange fler assistenter enn barnehagelærere i barnehagen. Altså barna har mer tid med assistenter enn med barnehagelærere. Derfor er det viktig at assistentene får riktig veiledning til å gjøre en best mulig jobb.

Det er synd det ikke er flere barnehagelærere i barnehagen fordi jobben er så viktig at mange fler av de som jobber barnehage burde ha utdannelse spør du meg. I fare for å høres selvmotsigende ut vil jeg tørre å påstå at en assistent kan gjøre en vel så god nok jobb som en barnehagelærer og vi trenger ikke bare flere barnehagelærere, men også flere assistenter. Jeg synes ofte jobben vi assistenter gjør blir glemt bort. Vi, assistenter, gjør jo mesteparten av jobben, med veiledning selvfølgelig, men det er faktisk vi som er mest med barna, likevel står det skjeldent om jobben vi gjør i media.

Jeg ser på min pedagogiske leder som en likeverdig på min jobb, jeg ser ikke på henne som "bedre" enn mine assistentkolleger. Det hun har er kanksje mer kunnskap om forskningen og teori bak det vi gjør. Hun er for meg en veileder og ett forbilde i hverdagen. Hun kan gi meg ris og ros og jeg kan gi henne ris og ros. Vi er mennesker, hun er ingen verdensmester, det er ikke jeg heller. Hun kan veilede assistentene sine i "riktig" rettning etter boken, men når man jobber med barn er ikke bare boken det viktigste. (selvom den er kjempe viktig den og)

Jeg ble litt revet med, men uansett så ville jeg bare påpeke hvor viktig jobben vi assistenter gjør også.

Jeg vil også legge til noen ord vedrørende den siste kommentaren du svarte på angående basebarnehager i dette innlegget. Jeg har aldri jobbet i avdelingsbarnehage så jeg vet ikke hvor mye jeg bør uttale meg, men jeg velger å uttale meg forde. Jeg jobber i en basebarnehage. Vi er 15-16 ansatte med alt fra 1-6 åringer på hver base (14-16 barn på hver base).

Jeg vet at ikke alle basebarnehager fungerer like bra. Og jeg tror mye handler om organisering og riktige rutiner. Jeg vil tørre å påstå at vår barnehage fungerer bra. Det er ikke sånn at ett åringene blir plassert med en fremmed voksen i barnehagen, den har faste voksene å forholde seg til på forskjellige tidspunkt av dagen og blir aldri plassert med noen den ikke kjenner. Toddlerene har 4 voksene på sin base de kjenner ekstra godt også har de minst 2 voksene fra andre baser de kjenner så de alltid har en voksen med seg. Jo tryggere barna blir i barnehagen jo mer kan vi utvide deres sirkel av kjente voksne de kan være med i barnehagen.

Jeg jobber hovedsakelig med toddlerene. I min hverdag ser jeg tilsynelatende glade, trygge ett åringer som i vår barnehage blir selvstendige og lærer seg i sin tid å kjenne alle de 16 ansatte i barnehagen. Hverdangen deres er tilrettelagt forutsigbar og de blir på ingen måte kastet rundt med fremmede og nye voksene å forholde seg til hver dag. De har faste rom/baser de er på, og faste voksene og rutiner hver dag.

Jeg vet ikke hvor mye erfaring du har med å jobbe i basebarnehager, men jeg har ihvertfall veldig god erfaring med vår basebarnebage. Jeg ville ikke slå alle basebarnehager med åpen løsning under samme kam om jeg var deg. Jeg har hørt mange av mine kolleger, som har jobbet i både avdeling- og basebarnehage, si at de synes at basebarnehagene er bedre enn avdelingsbarnehagene. Men alle basebarnehagene er kanksje ikke slik som min.

Men hva vet vel jeg, jeg er jo bare 20 år og assistent.

Eivor Evenrud

01.02.2014 kl.19:13

Marte: Hei Marte. Når jeg skriver "de voksne," så er jo du med. Assistentene er "de voksne" i barnehagen på lik linje med førskolelærerne :) ha en fin lørdag videre!
-Eivor

Skriv en ny kommentar